Питання ціни на газ і Донбасу: експерт розповів про торги РФ та України

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Торги «Газпрому» з «Нафтогазом» точаться навколо двох ключових умов.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, аналізуючи перспективи «зимового пакета» для України.

«Ціна «Газпрому» нижча, ніж реверс, і навіть «Нафтогаз» це визнав. За чинним контрактом вона нижча, а якщо буде дорожчати Brent, то цей розрив буде збільшуватися між реверсною ціною та ціною російського газу за формулою, що є в чинному контракті», – зазначив експерт.

Ключовими, за його словами, з нашого боку до РФ є дві умови – відмова «Газпрому» від «бери чи плати», оскільки якщо «Нафтогаз» купує на умовах контракту, то РФ отримує додаткові чинники в Стокгольмі, та питання Донбасу.

«За останній рік «Газпром» поставив газу більш ніж на 800 мільйонів доларів. Якщо «Газпром» буде чітко слідувати контракту, то передоплата, яку має здійснити «Нафтогаз» і яка потрібна в будь-якому разі, може бути зарахована в якості оплати за борг «Газпрому». «Нафтогаз» так не вважає. В цьому головна проблема», – проаналізував ситуацію Дмитро Марунич.

Як відомо, в «Нафтогазі» запевняють, що запасів газу вистачить навіть на піковий зимовий період.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик обіцяє, що проблем з опалювальним сезоном в Україні не буде.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: