В НБУ прокоментували різке ослаблення курсу гривні

Читать на русском
На міжбанківському валютному ринку продовжує спостерігатися тимчасовий надлишковий попит на іноземну валюту, який сформувався під одночасним тиском низки факторів.

Курс гривні ослаб внаслідок зростання попиту на іноземну валюту з боку учасників ринку, що викликаний необхідністю компаній робити платежі за кредитами в іноземній валюті наприкінці року.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на заступника голови Національного банку України Олега Чурія.

«З одного боку, пропозицію валюти стримує наявність гривневої ліквідності й, відповідно, відсутність необхідності продавати валютну виручку в компаній-експортерів, які протягом минулого та поточного тижня отримали відшкодування ПДВ на суму 12,5 мільярдів гривень. З іншого боку, істотно зріс попит на іноземну валюту з боку учасників ринку, викликаний необхідністю компаній робити платежі за кредитами в іноземній валюті нприкінці року», – йдеться в заяві заступника голови НБУ.

У Нацбанку підкреслюють, що девальваційний тиск на курс гривні цього тижня не пов'язаний із переходом ПАТ КБ «ПриватБанк» у державну власність, оскільки приплив коштів населення до інших банків удвічі перевищив відтік депозитів фізичних осіб із «Привату».

«Фундаментальних передумов для коливань курсу гривні поки немає – ринкові фактори поки є сприятливими для валютного ринку. Продовжує надходити виручка від експорту зернових, а також зберігається сприятлива для українських експортерів кон'юнктура на світовому ринку чорних металів і залізної руди», – пояснив Чурій.

В НБУ розповіли про популярні банківські схемиПостанова №351 про кредитні ризики дозволяє НБУ припиняти застосування популярних схем у фінансовій сфері, які застосовувалися для заниження резервів і, як наслідок, штучної підтримки високого рівня регулятивного капіталу.

Відзначається, що з початку поточного тижня НБУ вже провів два аукціони з продажу іноземної валюти, на яких задовольнив заявки учасників на загальну суму $144 млн. Обсяг сьогоднішнього аукціону – до $100 млн.

Як повідомлялося раніше, курс гривні зазнав тиску від надлишкової ліквідності на міжбанківському ринку, яку викинуло Міністерство фінансів України. Стабілізація курсу гривні очікується на самому початку січня.

Цього року Національний банк України поповнив золотовалютні резерви на $1,7 млрд за рахунок купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: