Група депутатів пропонує відмовитися від лібералізації енергоринку

Читать на русском
Група депутатів ініціює процес визнання закону про основи функціонування ринку електроенергії України таким, що втратив силу.

Група народних депутатів пропонує визнати таким, що втратив силу закон «Про засади функціонування ринку електричної енергії України», яким передбачається лібералізація оптового ринку електроенергії в Україні.

Відповідна ініціатива під №5625 зареєстрована в парламенті 29 грудня 2016 року, передає «Слово і Діло».

Авторами ініціативи є депутати від БПП Олександр Домровський та Андрій Лопушанський, депутат від «Самопомочі» Лев Підлесецкій, депутати від «Народного фронту» Михайло Бондар та Олександр Ксенжук, а також член групи «Воля народу» Володимир Бандуров.

Як повідомлялося раніше, закон «Про засади функціонування ринку електричної енергії України» ухвалений Верховною Радою восени 2013 року з метою лібералізації оптового ринку електроенергії країни.

Наразі в Україні діє енергоринок єдиного покупця у вигляді ДП «Енергоринок», який купує електроенергію за встановленим НКРЕКП тарифом у кожного з видів генерації. Зазначений закон передбачає впровадження моделі роботи за прямими договорами між продавцем і покупцем електроенергії, ринку контрактів «на добу вперед» та балансуючого ринку.

Експерт підрахував дохід від завищеного тарифу на електроенергіюТариф на теплову електроенергію в серпні зріс на 18% порівняно з червневим показником, що вилилося в 707,8 млн грн переплати лише за один місяць.

Відзначимо, що енергетична безпека країни має бути забезпечена за двома напрямками – збалансованості енергосистеми шляхом створення робочого енергобалансу на кожен рік і реформування ринку шляхом змін регуляторного середовища.

Водночас створення енергоринку та управління державними підприємствами у сфері енергетики як мінімум представляється складним, оскільки чиновники, які отримують неправомірну вигоду від управління держпідприємствами, всіляко блокують цей процес.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: