Українська ГТС забезпечує пікове споживання газу в ЄС

Читать на русском

Надійність поставок газу означає не тільки їх безперервність, а й здатність експортера прокачувати обсяги, відповідні коливань попиту споживачів.

На відміну від «Північного потоку», ГТС України здатна задовольнити як сезонне, так і короткострокове підвищення попиту на російський газ.

Про це на своїй сторінці в Livejournal пише директор консалтингової компанії, що спеціалізується на фінансовому аналізі проектів природного газу в країнах колишнього СРСР, East European Gas Analysis Михайло Корчемкін, передає «Слово і Діло».

«Графік добового експорту газу через «Північний потік» показує, що газопровід постачає газ «базового навантаження» – постійні обсяги незалежно від пори року і, тим більше, короткострокових змін попиту. Обсяги прокачування знижуються або в зв'язку з плановим технічним обслуговуванням, або за наказом президента Російської Федерації», – пише експерт.

На відміну від «Північного потоку», ГТС України здатна задовольнити як сезонне, так і короткострокове підвищення попиту на російський газ. Наприклад, різке зростання попиту на газ в жовтні і листопаді цього року був задоволений тільки за рахунок збільшення транзиту через Україну.

«Треба мати на увазі, що за більш гнучкі умови покупці платять більш високу ціну. Що поставляється по «Північному потоку» газ «базового навантаження» приносить акціонерам Газпрому менше доходів, ніж «піковий» і «напівпіковий» газ українського транзиту», – уточнив Корчемкін.

«Газпром» поставив на окупований Донбас мільярд кубометрів газу – експертДані «Газпрому» та «Укртрансгазу» показують різницю між обсягами поставок і транзиту в Україну за другу половину 2016 року приблизно в 1 млрд куб. м.

«Північний потік» отримує газ через газопроводи Ухта-Торжок і Грязовець-Виборг. Взимку ця система повністю завантажена, а потужності ПСГ в Північно-Західному регіоні недостатні. Для використання газу як резервного палива для європейської генерації з ВДЕ потрібна гнучкість поставок, яку не дає «Північний потік».

Як раніше повідомлялося, «Газпром» вказує, що 22 листопада в ГТС України надійшло 313,4 млн куб м., тоді як до 2006 року в окремі дні на територію України надходило близько 600 млн куб. м на добу (транзит плюс газ для споживачів України).

Нагадаємо, що ризик зниження або повного припинення поставок природного газу в країни Європи з боку Росії вище, ніж можливий несанкціонований відбір палива з української системи ГТС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: