Україна збільшила закупівлі молокопродуктів за кордоном на третину

Читать на русском
За 11 місяців 2016 року імпорт молокопродуктів зріс на 38,2 відсотка – до 91 тис. тонн. Найбільші поставки молочної продукції здійснюються з країн ЄС.

За 11 місяців 2016 року імпорт молокопродуктів зріс на 38,2% – до 91 тис. тонн. Найбільші поставки молочної продукції здійснюються з країн Євросоюзу (Польща, Німеччина, Франція).

Проте частка імпорту молочної продукції у внутрішньому продовольчому споживанні залишається в межах одного відсотка, йдеться в повідомленні прес-служби Економічного дискусійного клубу, передає «Слово і Діло».

За той же період усіма категоріями господарств України вироблено 9,7 млн ​​тонн молока, що на 2,3% менше, ніж за відповідний період минулого року. Це вплинуло на скорочення обсягів експорту на 6,6% (до 411 тис. тонн). Продукція в основному експортувалася до країн колишнього СРСР (Казахстан, Грузія, Молдова та ін.), а також до Єгипету.

Основними товарними позиціями українського молочного експорту є масло вершкове (53%), імпорту – сири (70%).

Магазини назвали продукти, що найбільше подорожчали в грудніУ грудні 2016 року ціни практично на всі продукти зросли. Найбільше подорожчали сезонні продукти – курячі яйця та молочні вироби.

За балансовими розрахунками, середньодушове споживання населенням молока та молокопродуктів на 2 кг відстає від торішнього показника й за підсумками 11 місяців становить 197 кг у розрахунку на людину.

Нагадаємо, що із січня до жовтня 2016 року здійснено поставок української сільськогосподарської продукції на суму $11 млрд 837,2 млн, що склало 40,7% від загальнонаціонального експорту.

У листопаді-грудні 2016 року Україна отримала можливість експорту нових товарів до ЄС, серед яких цукрова кукурудза, висівки, гриби, етанол і товари з групи «інші цукрові продукти».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: