САП подала позов про розірвання договору з Фірташем

Читать на русском
ФДМ в статутний капітал новоствореного ТОВ переданий цілісний майновий комплекс Запорізького титано-магнієвого комбіната, який раніше перебував в управлінні ДП ЗТМК.
Назар Холодницький

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) звернулася з позовом до Господарського суду міста Києва з вимогою розірвати договір про створення ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» (ЗТМК), що входить в бізнес-імперію Дмитра Фірташа, на базі однойменного державного підприємства.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише голова САП Назар Холодницький, передає «Слово і Діло».

«Встановлено, що в 2013 році на виконання постанови Кабінету міністрів України, за результатами проведеного конкурсу, Фондом держмайна з переможцем – офшорною компанією Tolexis Trading Limited (Кіпр), яка входить до групи компаній DF Group, з метою нібито залучення інвестицій укладено договір про заснування ТОВ ЗТМК», – пише він.

В результаті ФДМ до статутного капіталу новозозданного ТОВ переданий цілісний майновий комплекс комбінату, який раніше перебував в управлінні ДП ЗТМК. Після цього Tolexis Trading Limited вклала $110 млн у модернізацію виробництва до встановлених термінів протягом 2013 – I кварталу 2015 року.

«Не дивлячись на те, що частка держави в ТОВ ЗТМК складає 51%, фактично підприємство було передано в управління наближеного до інвестора менеджменту, яким більшість із залучених інвестицій розтрачено на погашення раніше створених заборгованостей ДП ЗТМК за енергоносії і перед кредиторами, пов'язаними з DF Group», – заявив Холодницький.

За його словами, в подальшому ці кошти виведені з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм.

«При цьому, на модернізацію виробництва, що було головною метою створення підприємства з недержавною частиною, фактично було направлено тільки 20 млн гривень», – пише Холодницький.

У Фірташа забрали 95 гектарів лісу на ЖитомирщиніСуд скасував рішення Житомирської обласної ради про передачу в травні минулого року 95 га лісу в області фірмі олігарха Дмитра Фірташа з метою подальшого видобутку титанової руди.

«Тому, з огляду на свідоме невиконання інвестором взятих на себе зобов'язань, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою ініційовано розірвання вищевказаного договору про створення ТОВ ЗТМК і повернення комбінату повністю в сферу державного управління», – написав глава САП.

Раніше НАБУ затримали директора ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат», 49% акцій якого належать Tolexis Trading Limited.

Нагадаємо, що Антикорупційна прокуратура Іспанії оголосила в міжнародний розшук українського олігарха Дмитра Фірташа, якого підозрюють у відмиванні великих сум грошей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: