Ситуація з асоціацією ще сумніша, ніж із безвізовим режимом – експерт

Читать на русском
Кирило Молчановполітолог

Через Нідерланди питання асоціації може затягнутися не на один рік.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кирило Молчанов, аналізуючи ситуацію з ратифікацією Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та вимогами Нідерландів.

«В Нідерландах наступного року вибори. Лідирує партія «Свобода», що якраз була ініціатором квітневого референдуму. Нідерланди точно не переглядатимуть свої «хотілки» щодо України», – констатував політолог.

Референдум у Нідерландах: підсумки та реакція світуЗ нагоди сьогоднішнього оголошення результатів референдуму в Нідерландах «Слово і Діло» підготувало підсумкову інфографіку.

Більше того, уточнив він, у нас просто поки замовчують те, що якщо одна з країн ЄС не ратифікує асоціацію, то вона не набуде чинності.

«На сьогодні асоціація не діє. Своєю чергою, Нідерланди хочуть внести зміни. Тобто суто процедурно ситуація виглядає наступним чином: заново парламент кожної країни ЄС буде змушений переголосувати асоціацію України з ЄС у новій редакції, яку пропонують Нідерланди. Це може затягнутися не на один рік», – пояснює Молчанов.

Скоріш за все, не буде ані безвізового режиму, ані асоціації. Як із цього всього буде викручуватися Банкова, поки не зовсім зрозуміло.

«Від них уже за фактом нічого не залежить. Скоріш за все, ми побачимо ображену реакцію українських політиків, почуємо слова про те, що Європа кинула Україну, тому краще замість інтеграції намагатися будувати Європу в себе вдома», – підсумував експерт.

За його словами, це єдина більш-менш виважена позиція, яка може бути прийнятною, тому що в нашої влади немає жодних важелів тиску на цей процес.

Нагадаємо, в квітні на референдумі в Нідерландах з питання ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС проти проголосували 61% громадян. Тоді влада Нідерландів заявила, що в подальшому має намір діяти згідно з позиціями своїх громадян.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: