Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень вогню по своїх

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Серед ключових подій тижня - вбивство п'яти правоохоронців в селищі Княжичі, публікація першої частини «компромату Онищенко», виявлення в столиці схованки екс-прем'єра Азарова, зняття недоторканності з народного депутата Новинського, наближення України до заповітного безвізового режиму з Євросоюзом і скандал навколо спроб оподаткувати недорогих посилок з-за кордону.

Бійня в Княжичах

Минулого тижня, 4 грудня, в селищі Княжичі Броварського району Київської області стався найбільший в історії українських правоохоронних органів інцидент «вогню по своїх». За версією радника глави МВС Антона Геращенко, група поліцейського спецназу КОРД виїхала на затримання особливо небезпечних грабіжників, яких планувалося «взяти» в приватному будинку. Однак передова група розвідки спецназівців була захоплена співробітниками Державної служби охорони, які прибули на місце подій через спрацювання сигналізації в сусідньому будинку. В результаті перестрілки загинули три співробітники КОРД і два - ДСО, заявив Геращенко. При цьому бандити, на захоплення яких виїжджала група, були схоплені пізніше, на під'їздах до Києва.

Грабіжників із Княжичів прикривали правоохоронці – поліціяГрупу злочинців, які займалися пограбуванням в селі Княжичі Київської області, прикривала Нацполіція.

Втім, в цій версії є сумніви - як у окремих представників преси (в медіа звучали навіть припущення, що співробітники ДСО і банда грабіжників - одні й ті ж люди), так і у прокуратури. Так, генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що по деяких даних з місця злочину, спроба пограбування схожа на імітацію, постановку. Прокуратура проводить власне розслідування того, що сталося.

Телевежа під Слов'янськом

Однак були в той же день і хороші новини: на горі Карачун поруч зі Слов'янськом і Краматорськом нарешті відновили телекомунікаційну вежу.

А це означає, що українське мовлення незабаром відновиться на більшій частині звільнених територій Донецької області. До окупованих, правда, поки не доб'є. Що ж, краще пізно, ніж ніколи.

Справа Онищенко

Народний депутат Олександр Онищенко продовжує сипати заявами і викриттями на адресу чинного Президента України Петра Порошенка. Так, він публічно заявив, що корупційні дії від імені Порошенко робить нардеп від БПП і друг президента Ігор Кононенко. А також пред'явив один із записів, який мав стати свідченням корупційної активності глави держави.

Так говорив Онищенко: НАБУ розслідує заяви нардепа–втікачаГлава НАБУ Артем Ситник заявив, що відомство відкрило кримінальне провадження за заявами Онищенко про парламентську корупцію.

Правда, на практиці його складно вважати таким: на ньому Онищенко спілкується зі своїм колегою по депутатській групі «Воля народу» Олесем Довгим, обговорюючи, скільки ж йому винен Петро Порошенко.

А тим часом сама «Воля народу» знаходиться на межі розпаду. З неї вийшов нардеп Віктор Развадовський. Залишилося 18 осіб, а для роботи групи необхідно 19.

Закони для армії

А якщо вже на цьому тижні ми відзначили День ЗСУ, то і серед законодавчих ініціатив маємо виділити дві, присвячені армії.

День ЗСУ – Кількість техніки на озброєнні української арміїУкраїна щорічно відзначає щорічно день Збройних сил 6 грудня. Це професійне свято всіх військовослужбовців країни. Дата була приурочена до дня ухвалення закону України «Про Збройні сили України» 6 грудня 1991 року.

По-перше, довгоочікуваний законопроект №5337, що дозволяє контрактникам звільнятися до завершення особливого періоду. Право на звільнення отримують військовослужбовці, які проходять службу за контрактом та якщо вони відслужили не менше 18 місяців з дати продовження контракту.

Також право на звільнення отримують ті, хто уклав контракт на термін до завершення особливого періоду та якщо відслужили не менше 24 місяців.

Це той випадок, коли закону чекали тисячі людей - і, в ряді випадків, не так навіть самі бійці, скільки їх рідні.

По-друге, набула чинності постанова КМ №883, згідно з якою бійцям Сил спеціальних операцій нараховується надбавка до грошового забезпечення в розмірі прожиткового мінімуму. Зараз це тисяча п'ятсот сорок чотири гривні, але в наступному році обіцяють 3200.

Тайник Азарова

Експерт розповів, із чим пов'язане раптове знаходження таємної квартири АзароваПолітолог припустив, із чим може бути пов'язана активізація правоохоронних органів у справі Азарова.

8 грудня співробітники Національної поліції виявили в Дарницькому районі Києва квартиру, яка, за даними в.о. глави Нацполіціі Вадима Трояна, належала екс-прем'єр-міністру України Миколі Азарову. У всякому разі, йому точно належали ряд речей - наприклад, іменну зброю і документи. Також на квартирі в сумках зберігалися дорогоцінні предмети - антикваріат, живопис, старовинні ікони, пам'ятні монети і столове срібло загальною цінністю в кілька мільйонів доларів США.

Адвокат Азарова Сергій Осика, втім, стверджує, що його клієнту належать лише деякі з виявлених речей, а основна їх маса - майно третіх осіб. Яких конкретно - адвокат не говорить.

Доторкнутися до Новінського

Взяли за афедрон. Віктор Трегубов про Вадима НовинськогоКрім тиску на керівництво УПЦ МП, народного депутата Вадима Новинського можна звинуватити у значно тяжчих злочинах. Журналіст Віктор Трегубов спробував розібратися в логіці дій ГПУ.

Народний депутат Вадим Новинський все ж був позбавлений недоторканності - в рамках розслідування справи про його можливий тиск на керівництво УПЦ МП. Регламентний комітет Ради став на його бік, але 228 депутатів - ні.

Перед голосуванням Новинський вирішив зіграти в Онищенко і пред'явив документ, згідно з яким нинішній Президент Петро Порошенко колись клопотав про надання йому, Новінському, українського громадянства. Не допомогло.

Без віз

І знову ми відходимо від власного принципу "тільки про внутрішню політику!", Щоб сказати пару слів про безвізовий режим між Україною і Євросоюзом. 7 грудня ЄС несподівано швидко погодив механізм можливого призупинення безвізового режиму, знявши останню перешкоду на шляху введення безвізових поїздок для громадян України та Грузії.

Фактично це означає, що наша країна може все-таки досягти своєї заповітної мрії ще цієї зими.

Генерал і Майдан

Невеликий скандал вибухнув навколо спроби ряду народних депутатів, в основному, від фракції "Народний фронт", взяти на поруки начальника управління громадської безпеки Нацгвардії Володимира Гриняка, який проходить в якості обвинуваченого в судовому процесі про загибель Небесної сотні.

Ключові події Революції Гідності. РетроспективаЗа 3 роки після початку Революції Гідності «Слово і Діло» вирішило нагадати хронологію основних подій у центрі Києва восени 2013-взимку 2014 років.

На думку прокуратури і адвокатів загиблих, Гриняк - один з організаторів спроби розгону Майдану 18 лютого 2014 року, і на його совісті безліч смертей. На думку ж депутатів, яких у відкритому листі підтримали багато сотників Майдану, Гриняк був "своєю людиною по ту сторону", потай підтримував Майдан і постачав протестуючих критично важливою інформацією про дії міліції. На даний момент суд все ж погодився відпустити Гриняка під поручительство народних обранців.

Насиров і 22 євро

Нарешті, величезну бучу в соціальних мережах викликала пропозиція ряду рітейлерів, об'єднаних в так звану Асоціацію підприємців інформаційних технологій України (АПІТУ) знизити поріг ціни не оподатковуваних податків посилок з-за кордону з нинішніх 150 до 22 євро. Особливо після того, як на їх користь висловився глава Державної фіскальної служби Роман Насиров.

Багато хто побачив у цій ініціативі спробу "задавити" закупівлі українців в зарубіжних інтернет-магазинах, змусивши їх йти за покупками на підприємства АПІТУ (в їх числі, наприклад, мережі Алло, Цитрус і Ringoo). Не кажучи вже про те, що додаткова регуляція - завжди джерело додаткової корупції. Після масового обурення і обіцянок бойкоту, ряд відомих брендів оголосив про свій вихід з АПІТУ, а ініціатива була відкликана.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: