Україна і Польща домовилися про правила з'єднання ГТС двох країн

Читать на русском
Запланований газовий інтерконнектор Польща-Україна включає в себе будівництво нового газопроводу між вузлом газу Германович на польській стороні та Більче-Волиця на українській стороні.

Український і польський оператори газотранспортних систем ПАТ «Укртрансгаз» і GAZ-SYSTEM S.A. підписали Угоду про правила взаємодії, якими будуть регулюватися проектні та будівельні роботи зі з'єднанню транспортних систем двох країн.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу ПАТ «Укртрансгаз».

«Підписана угода, що регламентує співпрацю обох операторів протягом стадії проектування та залежно від інвестиційного рішення протягом майбутньої фази реалізації», – уточнюють у прес-службі ПАТ.

Організатори проекту очікують, що новий інтерконнектор дозволить збільшити пропускну здатність до 5 млрд куб. м на рік до 2020 року, коли також буде завершене розширення національної газотранспортної системи в Польщі.

Повідомляється, що інтерконнектор Польща-Україна дозволить транспортувати газ «Північними воротами» (Норвезький коридор і термінал СПГ) через національну газотранспортну систему в напрямку Східної Європи. Своєю чергою, цей крок відкриє Україні доступ до нових джерел природного газу, в тому числі скрапленого, й підвищить рівень інтеграції регіональних ринків газу.

Україна відновила імпорт газу з ПольщіРемонтна бригада ПАТ «Укртрансгаз» усунула розгерметизацію ділянки газопроводу, який з'єднує ГТС України й Польщі, що призвело до відновлення імпорту природного газу з Європи «польським коридором».

Відзначимо, що інтеграція польських та українських газотранспортних систем є частиною Північно-Південного газового коридору, дозволяє транспортування газу з терміналу газу в Свіноуйсьце через країни Центральної та Східної Європи, використовуючи транскордонні інтерконнектори.

Україна зміцнює співпрацю в газотранспортній сфері не лише з польською стороною. 10 вересня «Укртрансгаз» підписав меморандум про співпрацю з операторами ГТС Греції (DESFA S. A.), Болгарії (Bulgartransgaz EAD) та Румунії (Ngtc Transgaz S. A.).

Нагадаємо, що Польща розраховує розширити «газовий коридор» з Україною з нинішніх 1,5 млрд кубометрів до 5-6 млрд кубометрів до кінця 2019 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: