Газові переговори в Брюсселі: чи домовляться про «зимовий пакет» з РФ? Оцінка експерта

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Ситуація насправді така, що Єврокомісія фактично погоджує дати, які підходять Україні та РФ. Більше того, в Росії заявляли, що готові зустрітися в режимі консультацій, але не переговорів, і не вважають за потрібне підписувати «зимовий пакет».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, аналізуючи заяву голови НАК «Нафтогаз» про готовність долучитися до переговорів з РФ та ЄС щодо газових питань у Брюсселі.

«Україна на цих переговорах грає роль статиста. Така ініціатива наразі викликана тим, що коли ми підписували попередній «зимовий пакет», Єврокомісія домовлялася з РФ самостійно. Переговори ми не вели ніколи, а були просто учасниками», – зауважив експерт.

За його словами, Єврокомісія тоді домовлялася з «Газпромом», і на своїх умовах вони отримували вигоди для європейських країн, а РФ, відповідно, свої. РФ ішла на зустріч та на шість місяців скасувала правило «бери або плати», що для нас було вигідно.

Яку суму за роки незалежності Україна заплатила Росії за газЗа 25 років незалежності Україна заплатила Росії понад 100 мільярдів доларів за покупку газу.

«Ми просто отримували можливість зменшити судову претензію «Газпрому», як би це не виглядало дивно, оскільки щорічно «Газпром» висуває нам претензії про недобір газу. За цей рік у РФ також будуть претензії за недобір. Просто тоді це був не весь рік, а півроку», – пояснив він.

На його думку, самі умови не змінюються – все одно платимо предоплату й не беремо на себе зобов'язання викупити певний обсяг газу.

«Останнього разу ми були зобов'язані викупити 5 мільярдів кубометрів газу, а викупили 2 мільярди. Обурення РФ тоді було логічним, тому що є угода. Який сенс тоді домовлятися? Виходить, ми підвели, тому що в іншої сторони були розрахунки», – пояяснює Корольчук.

Навряд чи зараз «Газпром» підпише «зимовий пакет». РФ уже заявляла, що діятиме за умовами контракту, за принципом «бери або плати». В Стокгольмі для нас ця ситуація також грає негативну роль.

Те, що зараз у «Нафтогазі» говорять про закупівлю газу в РФ, викликано тим, що Єврокомісія просто вимагає від нас виконати умови контракту, який був підписаний наприкінці 2015 року.

«Конфлікти в Україні дали можливість «Нафтогазу» обійти закупки, але все одно настає час розплати й доведеться купувати цей газ в РФ. Поки що до цього все йде, а для суду аргументом є лише юридична основа – контракт», – проаналізував ситуацію Юрій Корольчук.

Нагадаємо, що переговори в Брюсселі заплановані на 9 грудня. Голова НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв заявив, що Україна готова купувати газ у РФ за нормальною ціною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: