Міжнародні донори вкладуть 1,5 мільярда євро в модернізацію енергосистеми України

Читать на русском
Збільшення інвестицій дозволить втричі скоротити термін синхронізації національної енергосистеми з мережею континентальної Європи (ENTSO-E), що може стати реальністю через 5-7 років.

Міжнародні донори анонсували новий портфель інвестиційних проектів державному підприємству НЕК «Укренерго» на суму близько 1,5 млрд євро, які будуть спрямовані на повну автоматизацію енергосистеми та модернізацію наявних підстанцій в Україні.

Про це йшлося на спільній зустрічі представників ключових донорів ДП ​​НЕК «Укренерго», в реалізації інвестиційних проектів у енергетичній сфері, передає «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу компанії.

«Комплексний підхід з одночасним створенням незалежної наглядової ради, залученням кращих іноземних фахівців для вирішення технологічних задач, а також системною модернізацією всієї енергосистеми дозволять Україні втричі скоротити термін повної синхронізації національної енергосистеми з мережею континентальної Європи (ENTSO-E). Тоді це може стати реальністю вже через 5-7 років», – вважає в. о. директора НЕК Всеволод Ковальчук.

Насалик вирішив завалити електроенергією ЄвропуМіністерство енергетики та вугільної промисловості України підготувало проект постанови «Про експорт електроенергії», згідно з якою предбачається різке зростання експорту електроенергії в країни Європи.

Відзначається, що в заході взяли участь представники Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку, німецького банку KFW, керівництво Секретаріату Енергетичного співтовариства, а також представники Європейської комісії, посольств США та Великобританії в Україні.

Як повідомлялося раніше, найближчим часом будуть проведені консультації фахівців ДП ​​НЕК «Укренерго» з представниками Єврокомісії на експертному рівні з метою максимального прискорення процесу інтеграції ОЕС України з Європейською мережею системних операторів передачі електроенергії – ENTSO-E.

Нагадаємо, що секретаріат ENTSO-E планував затвердити каталог заходів щодо інтеграції української енергосистеми до загальноєвропейської в листопаді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: