ЗМІ викрили фейк про «бойовиків ІДІЛ» в Азові

Читать на русском
Журналісти викрили зняті бойовиками Донецької народної республіки докази того, що в підрозділі Азов нібито воюють терористи Ісламської держави.
Фото: www.bbc.com

Журналісти викрили зняті бойовиками «Донецької народної республіки» «докази» того, що в підрозділі «Азов» нібито воюють терористи «Ісламської держави».

Про це пише BBC, повідомляє «Слово і Діло».

Фейк знімали в колишньому найбільшому культурному центрі Донецька. Нині це трудовий табір «міністерства держбезпеки ДНР».

Фото і відео вистави з'явилися 3 січня 2016 року на одній зі сторінок хакерської групи «Кіберберкут» в соцмережі «ВКонтакте». У пості йшлося про те, що хакери отримали доступ до смартфону одного з бійців «Азова», де й виявили матеріали.

Зброя «диверсантів» у Криму виявилась іграшковою (фото)Вилучена у так званих українських диверсантів зброя не бойова і призначена для гри в страйкбол. Відео на якому нібито зафіксоване затримання проаналізували волонтери міжнародної розвідувальної спільноти.

На відео четверо чоловіків у «постмодерністському» обмундируванні – чорно-зелений камуфляж британської армії на одному з них поєднувався з головним убором із символікою ІДІЛ. Двоє інших носили хустки-арафатки, доречні радше в пустелі, й нашивки українського спецпідрозділу «Азов». Останній був схожий на ніндзя – в масці з написом арабською «Немає бога, крім Аллаха, й Мухаммед пророк його».

Вони вивантажили з машини зброю, в основному вироблену в країнах Євросоюзу, провіант, спорядження й кальян, куріння якого строго заборонене в реальних, а не фейкових ісламських фундаменталістів.

«Актори» оточили себе зброєю, прапорами ІДІЛ та «Азова» й почали фотографуватися, прикриваючи обличчя хустками. Вистава продовжилася в сусідніх будівлях під вигуки «Аллаху акбар!» й постріли в бік приватного сектора та терикону.

BBC вдалося знайти місце зйомки за допомогою географічного сервісу Wikimapia. Ним виявився фонд «Ізоляція» в Донецьку. На прохання журналістів, співробітники фонду вивчили фейк і також дійшли висновку, що зйомка зроблена саме тут.

Багато російських ЗМІ, наприклад, «Вести.Ru», «Ридус», «Ислам сегодня», включили фейк в свої новинні стрічки. Телеканали «Звезда» і ТВЦ показали фейк в ефірі. Російське агентство Sputnik, що працює іноземними мовами, кілька разів ілюструвало фальшивим знімком статті про ІДІЛ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: