Війна в Сирії: чому Ердоган погрожує повалити режим Асада та як відповість РФ?

Читать на русском
Михайло Павлівполітичний експерт

Заяви та погрози Ердогана є частиною шантажу Євросоюзу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Павлів, аналізуючи заяву Реджепа Ердогана про те, що Туреччина має намір повалити режим Башара Асада в Сирії.

«Позиція Туреччини має двохосновну проблематику та пов'язана з конкретними завданнями в регіоні, який турки сподіваються зробити своєю зоною впливу. Друге питання – відносини Туреччини з Євросоюзом і НАТО», – міркує Павлів.

Ердоган може правити Туреччиною до 2029 року – The GuardianПравляча турецька Партія справедливості і розвитку готує проект поправок до конституції, які дозволять чинному президенту країни Реджепу Ердогану залишатися при владі до 2029 року.

«Роблячи такі заяви, Ердоган намагається переслідувати відразу дві мети. По-перше, до певної міри перелицювати ситуацію в Сирії, отримати квазілегальний привід для збільшення свого військового наземного угруповання. По-друге, фактично шантажувати ЄС і НАТО. В першу чергу це шантаж ЄС з приводу двосторонніх відносин», – пояснює політолог.

При цьому, за його словами, конфронтації та конфлікту з Росією, скоріш за все, не буде, оскільки ймовірно, що це узгоджені позиції.

Цілком імовірно, що це узгоджена з Путіним гра на випередження.

При цьому, на його думку, на внутрішню ситуацію в Туреччині це жодним чином не вплине.

«Режим Ердогана після розгрому опозиції значно зміцнився й поки не видно хоч якихось протестних настроїв», – резюмував Михайло Павлів.

Додамо, що в РФ поки ніяк не відреагували на заяву турецького президента.

Як відомо, армія Асада взяла під свій контроль понад третину східної частини міста Алеппо. Рада безпеки ООН проводить екстрене засідання щодо ситуації в Сирії.

У Міжнародному Комітеті Червоного Хреста повідомили, що запаси гуманітарної допомоги вичерпані. Близько 20 тисяч жителів залишили свої будинки протягом 72 годин.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: