Євросоюз має намір різко збільшити витрати на оборону

Читать на русском
Керівництво Європейського Союзу має намір серйозно збільшити витрати на кібербезпеку, військово-морський флот і безпілотники, створивши багатомільярдний Фонд європейської оборони.
Генсек НАТО Йенс Столтенберг

Керівництво Європейського Союзу має намір серйозно збільшити витрати на збільшення можливостей сухопутних, повітряних, військово-морських та аерокосмічних сил, а також на інвестування в кібербезпеку й розвідку.

Рішення ЄС з'явилося на тлі вимог переможця виборів президента США Дональда Трампа до союзників із НАТО витрачати більше на свої армії, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Financial Times.

Єврокомісія збирається вже завтра подати пропозицію щодо Фонду європейської оборони. Відомо, що до планів входить збільшення закупівель для прикордонних служб, стандартизація обладнання та використання космічної програми ЄС для потреб безпеки й оборони.

Необхідність це зробити пояснюється зростанням терористичних загроз в Європі та агресивною поведінкою Росії, яка анексувала Крим і розв'язала війну на сході України. Франція та Німеччина стали на чолі процесу поглиблення координації за підтримки Іспанії та Італії.

Нагадаємо, що перемога Дональда Трампа на виборах створила напруження серед країн-учасниць НАТО. Протягом кампанії він попереджав, що його адміністрація може відмовити союзникам у захисті від Росії. Однак після перемоги під час розмови із генеральним секретарем Альянсу Єнсом Столтенбергом він завив про «безперечне значення» військового блоку.

Проте Трамп залишився прихильником ідеї, що ЄС має підвищити витрати на оборону. Він постійно закликає європейські країни збільшити витрати на оборону до 2% від ВВП. 22 з 28 країн ЄС входять до НАТО, але лише Великобританія, Естонія, Польща та Греція виконують статутну норму щодо військового бюджету.

Як повідомлялося раніше, блок НАТО розпочав розміщення в Польщі багатонаціонального батальйону відповідно до рішення про створення по одному такому підрозділу в Польщі та країнах Балтії.

Альянсу було зручно визнати РФ агресором тому, що такі рішення формують міжнародний дискурс у ракурсі сприйняття російської агресії щодо України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: