Грушевський, Мазепа та Петро I: хто з історичних постатей найбільш шанований серед українців

Читать на русском

Хоча історія, як відомо, не знає умовного способу, соціологи спробували змоделювати, яка була б реакція українців на відомих історичних особистостей, якби вони жили в наш час. Для порівняння були взяті діячі, що найбільше вплинули на долю України в останні кілька століть.

За даними соціологічної групи «Рейтинг», абсолютним лідером симпатій сучасних українців виявився перший голова Центральної Ради Української Народної Республіки, історик і громадський діяч Михайло Грушевський. Найбільше його шанують у західних і північних регіонах країни, а в цілому по Україні людиною з найбільш позитивним іміджем його назвали 72% населення.

Другим з 52% голосів опитаних виявився гетьман Війська Запорізького, політик і дипломат Іван Мазепа. Незважаючи на неоднозначність його постаті (нав'язану переважно проросійською ідеологією), на заході України його визнали позитивним персонажем 67% респондентів, на півночі – 59%.

Третім у рейтингу симпатій сучасних жителів України, як не дивно, виявився особистий ворог Мазепи – цар Петро I. Російського імператора-реформатора, хоч він і наклав анафему на українського гетьмана за союзництво зі шведами в 1709 році, все ще вважають позитивним персонажем половина українців, більше всього – на сході (73%) і півдні (59%).

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» вивчило, як серед представників міського та сільського населення в останні кілька років змінювалося ставлення до Голодомору 1932-1933 років в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: