Надії на МВФ: чи врятують кредити українську економіку – експерт

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Після гучної та демонстративної кампанії з е-декларування чиновники були впевнені, що такий антикорупційний крок дасть позитивний ефект для фінансування. Ефект дійсно був, але протилежний – задекларовані доходи шокували всіх, а місія МВФ залишилася незадоволена реформами.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Збайдужіле партнерство. Чи вдасться уряду втримати співпрацю з МВФ?» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Складність ситуації в тому, що, з одного боку, тисне МВФ і диктує свої умови реформ, з іншого – уряд боїться йти на непопулярні реформи, щоб не вбити свої рейтинги остаточно», – зазначив експерт.

Кредитори вже дають сигнали, які говорять про те, що припинення кредитування – реальний крок, якщо країна не намагається вибратися з корупційної ями.

«Критичність нинішньої ситуації в тому, що в МВФ покладають на нинішню владу ще більшу відповідальність у дотриманні кредитних зобов'язань: курс реформ, соціальна, економічна стабільність, збалансований Бюджет», – аналізує політолог.

Також серед умов МВФ, уточнив експерт, є ще 3 важливих пункти: прозора приватизація, земельна та пенсійна реформи.

Кредитна залежність від МВФ: до чого призведе життя в борг? Оцінки експертівПоліттехнолог проаналізував перспективу отримати транш МВФ і пояснив, чому потрібно відмовитися від кредитної залежності.

«Щоб попередити будь-які панічні настрої, в уряді вже встигли повідомити про те, що гострої потреби в грошах МВФ поки немає», – нагадав Радчук.

«Насправді, гроші МВФ мали стати гарантією стабільності в банківському секторі та уберегти гривню від девальвації», – пояснив він.

Головне, на чому завжди акцентують експерти МВФ, – ефективність використання наданих кредитів.

«Проблема в тому, що поради та рекомендації в нас звикли інтерпретувати по-своєму, й незважаючи на всі події останніх років, продовжують демонструвати слабку волю до заходів антикорупційного характеру. Це дає підстави вважати, що ані самі кредити, ані їх кількість не врятують Україну від подальших економічних потрясінь», – проаналізував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Збайдужіле партнерство. Чи вдасться уряду втримати співпрацю з МВФ?»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: