«Мінськ» та Донбас можуть заблокувати Україні безвізовий режим – експерт

Читать на русском
Ганна Малкінаполітичний експерт

Надання безвізового режиму було суттєвою складовою частиною передвиборчої програми як Президента, так і його політисили.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла політичний експерт Ганна Малкіна, аналізуючи ймовірність надання безвізового режиму Україні до кінця року та позитивні зрушення в цьому питанні.

«Можна сказати, якщо безвізовий режим дійсно буде запроваджений, це буде якщо не перемогою, то хоча б виконанням обіцянки», – наголосила Малкіна.

Однак, як пояснила експерт, у практичній площині отримання «безвізу» для пересічних громадян суттєво не полегшить перетин кордону між Україною та ЄС. Більше того, зауважила вона, для українців, які часто їздять до ЄС, простішою є стара система.

Безвізовий режим не означає полегшення процедури перетинання кордону. Нам так само потрібно буде пред'явити документи, які надавали до візового центру, просто зараз це буде на кордоні.

«В політичному плані, з точки зору відповідальності, звичайно, для Президента це позитив. З практичної точки зору, люди це поки мало розуміють, але це нічого не дасть», – підкреслила експерт.

Крім того, нагадала вона, заяви ЄС щодо надання безвізового режиму протягом 2,5 років залишаються вже декларативними. Більше того, нам постійно змінюють та висувають нові вимоги.

«В тому числі останнім часом гостро поставлено питання виконання Мінських домовленостей, проведення виборів або амністія. Це також може стати тією вимогою, яка й надалі гальмуватиме процес надання безвізового режиму, поки, наприклад, не буде виконаний «Мінськ», – припускає експерт.

До того ж, уточнила вона, навіть якщо ми допустимо, що «безвіз» запровадили, це не прискорить та не вирішить завдання євроінтеграції України.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє безвізовий режим з ЄС до кінця першого року повноважень ПрезидентаСказано 31 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Євроінтеграційний вектор, який був задекларований політичними силами, гальмується самими учасниками ЄС. Референдум у Нідерландах, який пройшов півроку тому, продемонстрував, що європейці не хочуть бачити Україну в складі Євросоюзу, а політики відкрито нас не підтримували. Декларація та реалізація серйозно розходяться й навіть у перспективі безвізовий режим кардинально ситуаціюне полегшить», – проаналізувала Ганна Малкіна.

Зазначимо, ще будучи кандидатом у президенти, Петро Порошенко пообіцяв, що доб'ється протягом першого року своїх повноважень встановлення безвізового режиму з Євросоюзом.

Наразі влада обіцяє отримати «безвіз» до кінця року, а ЄС підтвердив виконання Україною всіх необхідних вимог.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: