Експерт пояснив, чому НАТО було зручно визнати РФ агресором

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Такі рішення формують міжнародний дискурс у ракурсі сприйняття російської агресії щодо України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, глава Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, аналізуючи рішення Парламентської асамблеї НАТО визнати Росію агресором.

«Заяви такого формату свідчать про те, що в західного світу, в керівництва НАТО, куди входять, відповідно, представники різних країн, є загальна позиція щодо того, що саме Росія сьогодні є головним фактором дестабілізації», – констатував Саакян.

З іншого боку, наголосив він, перебільшувати важливість таких заяв та користь від них для України не варто.

«Перш за все, ця заява не є правовою й не стане основоположним документом для їхньої політики. Це лише заява та інформаційно корисна річ», – зазначив політолог.

НАТО – військова структура, а військові краще розуміють, які загрози надходять від РФ. Для частини країн-членів Альянсу демонізація Росії – це можливість отримати додаткове фінансування та повноваження в межах своїх країн. Така заява – збіг багатьох обставин.

«Заява радше відображає ставлення військового крила західного світу, яке дуже сильно може відрізнятися від ставлення політичного крила та бізнес-еліт», – пояснив Саакян.

Більше того, в західному світі, за його словами, настає фаза політичної невизначеності, й у таких умовах заяви сьогодні можуть замінюватися на інші, кардинально протилежні, завтра.

Антиросійська резолюція ООН щодо Криму: значення для України та оцінка експертівЕксперти розповіли, яке значення може мати ухвалена ООН антиросійська резолюція та визнання РФ країною-окупантом.

«Таким чином, сьогодні нам слід вязти максимум із цих заяв, але при цьому розуміти, що світ навколо України може бути мінливим і обставини, які сьогодні були для нас позитивними, вже завтра можуть стати негативними. Вибори в США є яскравим прикладом таких змін», – переконаний експерт.

Резюмуючи, він наголосив, що геополітичні обставини можуть змінюватися, тому перш за все слід ставати сильнішими всередині країни, а не орієнтуватися на наших партнерів.

Нагадаємо, минулого тижня Генсамблея ООН ухвалила резолюцію, якою визнала Крим окупованою територією, а РФ – країною-окупантом.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: