Криза Майдану та нова Україна: 2017-й може стати катастрофічним або роком Ренесансу – експерт

Читать на русском
Андрій Єрмолаєвполітолог

Криза Майдану полягає в тому, що залишилося багато питань, які не вирішувалися попередньою владою, але так само не вирішуються й нинішньою.

Про це в п'ятницю під час круглого столу «Слова і Діла», присвяченого виконанню обіцянок часів Євромайдану, заявив політолог Андрій Єрмолаєв.

«Де належна Нацгвардія, переговори з криміналом, посадка прокурорів, які заробляють мільйони на бурштині, законодавче вирішення питань про ліцензування, про ренту місцевого самоврядування про видобуток та багато іншого? Вже очевидно, що це не вирішується», – аналізує Єрмолаєв.

«Ми живемо в ситуації, коли катастрофи керують частиною життя, і якщо почати це все вирішувати, то не дай бог, ситуація зміниться», – додав політолог.

Проблема втрати довіри до країни має дві сторони, одна з яких може надихати. Дійсно, вже є громадянське, політичне ядро, яке можна назвати новим національним проектом України.

Але проблема, пояснив він, зворотний бік у тому, що дуже багато тих, хто живе, не бачачи себе в цьому проекті.

«Ми можемо підтримувати цей егоїзм. І буде добре, але лише частині колишньої України», – констатував експерт.

Або ж, наполіг політолог, потрібно знайти в собі мужність розвивати наступний варіант – Україну для всіх.

Небезпечний рецидив: топ-5 невиконаних обіцянок Революції ГідностіТерміни виконання кількох принципових вимог, обіцяних політиками відразу після Революції Гідності, безнадійно зірвані. Які з нереалізованих обіцянок можуть знову стати джерелом політичної нестабільності?

«Але це інші орієнтири, інші слова, інша політика. Все те, про що, наприклад, говорив Байден у США або німці на семінарах розповідали нам про збіднення Німеччини в ХIХ столітті. Ось що хочуть вони нам сказати: ви маєте вирішите для себе проблему – чи можливий у вас оновлений національний проект, але лише з тими, хто його підтримує? Можливий? Тоді нас буде менше, потрібно забути про цифру 42 мільйони. Буде 25-30», – підкреслив Єрмолаєв.

«Або вирішіть іншу проблему – чи здатні ви на інтегральний національний проект. Знайдіть слова, лідерів, ідіть на переговори, відновлюйте країну, конкуруйте з ФСБ, переконуйте. Але це інша політика», – каже політолог.

На його думку, саме цю проблему ми маємо вирішувати, маючи досвід Майдану, вже сьогодні й зараз.

«2017-й може стати роком катастрофічним або роком Ренесансу», – резюмував Андрій Єрмолаєв.

Нагадаємо, 21 листопада на честь третьої річниці Революції Гідності в центрі Києва пройдуть масові акції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: