Податковий огляд – Які обіцянки давали політики, щоб полегшити навантаження на бізнес

Читать на русском
Слово і Діло підготувало огляд обіцянок народних депутатів і профільних чиновників щодо змін, які вони хотіли внести до Податкового кодексу.

Україна увійде в 2017 рік із новим Податковим кодексом, який має якісно відрізнятися від чинного. Протягом наступного тижня члени комітету з питань податкової і митної політики працюватимуть над змінами до Податкового кодексу разом із представниками Міністерства фінансів.

«Слово і Діло» підготувало огляд обіцянок народних депутатів і профільних чиновників щодо змін, які вони хотіли внести до Податкового кодексу..

Найбільше обіцянок зафіксовано в голови Державної фіскальної служби Романа Насірова. У вересні 2015 року він повідомив, що ДФС має намір встановити мораторій на нові податкові пільги щонайменше на два роки. 14 вересня 2016 року ним же дана обіцянка апровадити електронну акцизну марку. Голова ДФС повідомив, що необхідна концепція вже ухвалена й потрібно лише подати законопроект. Обидві обіцянки головного податківця країни перебувають у процесі виконання.

Загалом Насіров відкритий до діалогу й готовий вносити зміни до фіскальної політики держави, що й було зафіксовано обіцянкою від 26 січня 2016 року – ДФС продовжить працювати над впровадженням податкових змін, ухвалених наприкінці 2015 року, та вдосконаленням процедур адміністрування податків.

У Кабміні долею документа, що містить основні принципи наповнення Бюджету, стурбовані не менше. 8 серпня 2016 року міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив, що внесе до Податкового кодексу зміни, які зменшать тиск на бізнес і поліпшать адміністрування податків. У Мінфіні свою обіцянку виконали.

Чого не скажеш про Мінекології, чий очільник Остап Семерак 15 липня 2016 року пообіцяв, що відомство ініціюватиме зміни до законодавства для зменшення оподаткування електромобілів, проте віз і нині там.

Депутатський корпус відзначився різноманітністю в обіцянках щодо реформування оподаткування. Проте більшості цих обіцянок «Слово і Діло» надає статус «у процесі виконання».

Наприклад, депутат Андрій Журжій пообіцяв ліквідувати податкову міліцію ще в лютому 2015 року. Відповідний законопроект №4239 опрацьовується в комітеті парламенту, але обіцянка досі не виконана.

Нардеп Олександр Пономарьов у своїй передвиборчій програмі пообіцяв запровадити податкові «канікули» для середніх і малих підприємств. Із п'яти законопроектів щодо зниження податкового навантаження Пономарьов підтримав лише один, тому ця обіцянка виконаною вже не буде.

Народний депутат України від «Опозиційного блоку» Юрій Бойко в лютому 2016 року заявив, що фракція домагатиметься ухвалення Верховною Радою змін до Податкового кодексу щодо підтримки фермерів. Законопроект №3792, покликаний повернути норму пільгового оподаткування для сільськогосподарських підприємств, опрацьовується в комітетах Верховної Ради. Ця обіцянка має всі шанси бути виконаною.

3 листопада 2015 року народний депутат України Віктор Галасюк заявив, що внесе поправки до проекту закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податкової лібералізації» №3357 до другого читання. 11 листопада 2016 року проект №3357 був включений до порядку денного пленарних засідань Верховної Ради.

І на завершення – невиконана обіцянка депутата Сергія Тарути, який 7 червня 2016 року пообіцяв найближчим часом представити нову модель податкового кодексу для стимулювання інвестицій в країну, але так і не спромігся цього зробити.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: