Підвищення тарифу на електроенергію веде до нового витка інфляції – експерт

Читать на русском

Індекс цін промислових виробників вже зріс на 30 відсотків із початку року й тиснутиме на інфляцію.
Андрій Герус

Підняття тарифів на електроенергію для промисловості в підсумку позначиться на зростанні цін споживчих товарів і за це буде змушений заплатити кожен українець.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише член правління проекту «Ціна держави» і екс-член Національної комісії в справах державного регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) Андрій Герус, передає «Слово і Діло».

«Наступні кілька місяців нас чекає серйозний виток інфляції, на жаль. Індекс цін промислових виробників уже зріс на 30% від початку року й тиснутиме на інфляцію. Є об'єктивні чинники, але є й безглузді рішення, які розганяють маховик», – пише він.

Наприклад, ціни на борошно зросли на 14%-21% від початку року. Близько третини в цьому зростанні становить частка електроенергії – 29,5%.

Відзначимо, що в поточному році в Україні відзначається значне зростання тарифу на відпуск електроенергії тепловою генерацією, який зріс вдвічі – з 91 копійки за кВт·год у січні, до 181 копійки за кВт·год у листопаді. Тариф для АЕС і ГЕС залишився практично без змін.

Основними власниками теплової генерації в Україні є ДТЕК Ріната Ахметова (близько 70%) та державне ПАТ «Центренерго».

Як повідомлялося раніше, спотова оптова ціна електроенергії в Україні на 30-40% вища, ніж у сусідніх європейських країнах, США, Канаді, що ставить українського виробника в украй невигідне становище на світових ринках.

Нагадаємо, що високий тариф для теплових електростанцій покриває ціну вугілля близько 2300 грн за тонну, в той час як для вугільних шахт державної власності відпускна ціна встановлена ​​в розмірі 1330 грн за тонну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: