Підсумки виборів у Молдові та Болгарії: чи знайшов Путін ще двох союзників?

Читать на русском
Олександр Федутаексперт - міжнародник МІАУ "Росія - Україна"

Негативні наслідки для нас у зв'язку з перемогою проросійських кандидатів на виборах у Молдові та Болгарії перебільшені.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор дослідницьких програм Міжнародного інформаційно-аналітичного центру «Росія-Україна» Олександр Федута, аналізуючи підсумки виборів у Болгарії, де виграв Румен Радєв, і перемогу в Молдові соціаліста Ігоря Додона.

«Молдова та Болгарія – це президентські республіки. Там президент грає радше роль арбітра в суперечках між гілками влади, ніж реально управляє країною», – зазначив експерт.

Варто розуміти, додав він, що позиція президента в Болгарії гратиме певну роль, тим більше, коли його легітимність і підтримка програми не викликає сумнівів, але все одно є низка інших важливих нюансів для нас.

«Потрібно розуміти, що Болгарія є членом НАТО, й це держава, яка розраховує на західну підтримку в ході реалізації великих проектів. Один із них – газовий проект. Без підтримки ЄС, спираючись лише на гроші РФ, яких зараз не так багато, як колись, звісно, Болгарія не зможе повноцінно реалізувати свої плани», – міркує Федута.

Щодо Молдови, підкреслив експерт, то значна частина молдован працюють не лише в РФ, але й на Заході.

Мир без терміну придатності: чи вдасться лагідно роззброїти Придністров’я?Україна та Молдова бажають пришвидшити виведення з Придністров’я російських військ, які вже 24 роки перебувають там у статусі миротворців. Чи вдасться змінити ситуацію в регіоні на краще в мирний спосіб?

На відміну від болгарської ситуації, уточнив він, розрив між Додоном і Санду значно менший.

«Незважаючи на те, що Додон отримав мандат і буде президентом, йому доведеться враховувати, що не менш ніж 45% громадян хочуть інтеграції з Європою», – констатував експерт-міжнародник.

Крім того, є проблема Придністров'я й Додону доведеться брати участь у її вирішенні, уточнив він.

«Молдова межує з Україною. Потрібно пам'ятати, яку роль придністровці грали під час трагічних подій в Одесі. Тому те, що відбувається в Молдові, не може залишати нас байдужими», – підсумував Олександр Федута.

Додамо, в Кремлі повідомили, що Москва задоволена результатами виборів у Болгарії та Молдові й вітає переможців.

В Україні представник пропрезидентської партії Ірина Фріз повідомила, що не визнає результати президентських виборів у Молдові.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: