На ЧАЕС почався процес насування арки на об'єкт «Укриття»

Читать на русском
Встановлення арки зробить майданчик ЧАЕС безпечним для проведення робіт із демонтажу конструкцій, поводження з паливовмісними й радіоактивними матеріалами в середині об'єкта Укриття.

Почався процес насування арки нового безпечного конфайнмента на об'єкті «Укриття» четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС, який був зруйнований під час катастрофи 26 квітня 1986 року.

Процес почався сьогодні, 14 листопада, о 14:15 за київським часом, передає «Слово і Діло» з посиланням на повідомлення Державного агентства України з управління зоною відчуження.

«Зараз найбільша з коли-небудь побудованих рухомих наземних конструкцій довжиною 165 метрів, висотою 110 метрів і загальною вагою 36 200 тонн насувається в проектне положення й уже перемістилася на відстань 6 метрів. Після аналізу початкового етапу руху процес насування продовжиться й має завершитися найближчими днями», – йдеться в повідомленні.

Встановлення НБК зробить майданчик ЧАЕС безпечним для проведення робіт із демонтажу конструкцій, поводження з паливовмісними та радіоактивними матеріалами в середині об'єкта «Укриття».

Насування НБК відбувається за допомогою спеціальної системи, яка складається з 224 гідравлічних домкратів, які дозволяють пересувати конструкцію на відстань 60 см за один цикл. Передбачається, що весь процес триватиме до 4 днів із загальним часом безперервного руху приблизно 33 години.

ЧАЕС звільнена від ядерного палива – СемеракМіністр екології Остап Семерак заявив, що з енергоблоків ЧАЕС вивезли останнє ядерне паливо.

Нагадаємо, що НБК був побудований поблизу 4-го енергоблоку ЧАЕС і має подолати 327 м, щоб накрити об'єкт «Укриття». Проектом передбачено, що нова споруда буде експлуатуватися протягом 100 років і коштуватиме €1,5 мільярда.

На час встановлення НБК відвідування Чорнобильської АЕС та прилеглих територій тимчасово припиняється. В листопаді 2017 року планується ввести об'єкт в експлуатацію та розпочати роботи з демонтажу нестабільних конструкцій.

Як повідомлялося, 4 листопада «Укренергомонтаж», до якого належить компанія «Укрбуд», завершив будівництво захисного укриття на Чорнобильській АЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: