Україна йде із СНД: причини та наслідки. Оцінка економіста

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Україна впродовж тривалого часу йде шляхом скорочення своєї діяльності в СНД, яку ми офіційно визнали неефективною.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив консультант з економічних питань Центру Разумкова Володимир Сіденко, аналізуючи подання до ВР законопроекту про вихід України зі складу СНД.

«В цьому плані ми повторюємо той шлях, який пройшла раніше Грузія. Це логічний наслідок політики, яка не могла на певному етапі не поставити питання про формалізацію цього курсу», – констатував Сіденко.

«Україна ніколи не була повноцінним учасником СНД, хоча й вважається однією із засновниць співдружності. Ми так і не ратифікували статут організації. Тому жодних протиріч у цьому аспекті немає», – підкреслив він.

Вихід із СНД – продовження курсу на згортання економічних зв'язків з усім регіоном. Це остаточно закриє питання про відновлення режиму ЗВТ з РФ.

«Не виключено, що інші країни СНД візьмуть це до уваги, що позначиться на присутності України на їхніх ринках. Тому, хоча цей курс і пов'язаний з політичною ситуацією, залишається відкритим питання, яке майбутнє чекає на Україну з регіоном загалом, не з РФ. Тому висновок про те, що вихід із СНД не матиме негативних наслідків, є хибним», – пояснив економічний консультант.

Резюмуючи, експерт наголосив, що зараз Україна є заручником політичної ситуації через РФ, а це звужує нам пошук альтернативних рішень, нових ринків.

Відзначимо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін підкреслив, що є «прихильником виходу із СНД».

Нагадаємо, угода про створення Співдружності незалежних держав була підписана лідерами України, Білорусі та Росії в 1991 році.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: