Держпідприємства зобов'яжуть відраховувати 50% прибутку до Держбюджету

Читать на русском
Норма про відрахування частини прибутку на дивіденди стосується компаній, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, а також підприємств, 50 відсотків і більше акцій яких належить компаніям, частка держави в яких становить 100 відсотків.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі запропонувало уряду зобов'язати компанії з державною часткою в статутному фонді направити на виплату дивідендів 50% прибутку за підсумками 2016 року.

Така ініціатива міститься в проекті постанови уряду, розробленому МЕРТ та оприлюдненому на його сайті в четвер, передає «Слово і Діло».

Для «Укргідроенерго» та «Ощадбанку» пропонується затвердити виплату на дивіденди 30% від прибутку цього року. Для «Ощадбанку» 30% – це максимальний рівень ставки плати дивідендів, передбачених договорами залучення коштів на зовнішніх ринках.

Згідно з пояснювальною запискою, в 2016 році до Держбюджету перераховано 2 млрд 743,488 млн грн у вигляді дивідендів. У 2017 році виплати дивідендів до Держбюджету очікуються в розмірі 8,5 млрд грн.

Норма про відрахування частини прибутку на дивіденди стосується компаній, в статутному капіталі яких є корпоративні права держави, а також підприємств, 50% і більше акцій (часток, паїв) яких належить компаніям, частка держави в яких становить 100%, у тому числі дочірніх підприємств.

МЕРТ також традиційно пропонує Кабміну затвердити норму про те, що якщо до 1 липня 2016 року компанія не виплатить дивіденди за 2016 рік, контракт із керівником такого підприємства має бути розірваний.

Як повідомлялося раніше, ПАТ «Турбоатом» направить 75% прибутку, що становить понад 1,224 млрд грн, на виплату дивідендів акціонерам.

30 червня ПАТ «Укртранснафта» виплатило додаткові 520,26 млн грн до Державного бюджету України за підсумками роботи в 2015 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: