Якими обіцянками запам’ятається Саакашвілі на посаді одеського губернатора?

Читать на русском
Що встиг виконати, а що провалив на посаді голови Одеської ОДА одіозний грузинський реформатор – огляд обіцянок Міхеіла Саакашвілі.
Міхеіл Саакашвілі

За весь час перебування Міхеіла Саакашвілі в українській політиці «Слово і Діло» зареєструвало 35 його обіцянок. Більшість із них були зафіксовані саме під час його роботи в Одеській обласній державній адміністрації. На губернаторській посаді він виконав 14 обіцянок, провалив – 6, ще 14 зобов’язань Саакашвілі наразі не отримали статусу й чекають на перевірку.

Серед основних досягнень Саакашвілі варто відзначити такі, як відкриття в Одесі центру адміністративних послуг та проведення аудиторських перевірок низки комунальних підприємств. Перше, щоправда, було лише тимчасовим успіхом, оскільки днями відкритий торік центр адмінпослуг закрився через брак повноважень та перекриття фінансування (принаймні таку причину озвучив сам Саакашвілі).

Також виконаною є його обіцянка проводити робочі зустрічі в польовому робочому кабінеті, облаштованому в наметі на трасі Одеса-Рені, доки магістраль не отримає повного обсягу фінансування ремонту. Губернатор справді провів кілька зустрічей у наметі на цій трасі, доки на початку серпня проект не отримав 1,1 млрд грн фінансування.

Решта важливих виконаних обіцянок губернатора прямого стосунку до Одеської області не мають. Так, наприклад, він допоміг з облаштуванням для підрозділу «Шторм» блокпосту під Маріуполем (тим самим, до речі, «засвітивши» його позиції в соцмережах), здійснив публічне викриття чиновників корупціонерів (з вуст Саакашвілі пролунали імена Давида Жванії, Миколи Мартиненка, Юрія Недашковського, Олександра Сорокіна й навіть тодішнього прем’єр-міністра Арсенія Яценюка), а також дотримав слова про те, що не буде переходити на роботу до уряду. Втім, у тому, що грузинський реформатор все ж таки не порушить останню обіцянку, наразі жодної впевненості немає, зважаючи на його заяву про те, що він не збирається залишати українську політику.

Серед головних провалів Саакашвілі на посаді голови Одеської ОДА – обіцянка про запуск нової поліції в червні 2015 року та відкриття навесні 2016-го нового терміналу в міжнародному аеропорту Одеси. Так само не вдалося чиновнику до 1 березня 2016 року запустити електронну митницю, провести відкритий конкурс на посаду голови обласної митниці та обрати нового керівника управління соціальної політики області з числа волонтерів.

З тих обіцянок Саакашвілі, що на цю мить усе ще мають статус «у процесі виконання», найбільш резонансними, на думку аналітиків «Слова і Діла», є створення центру митного управління, будівництво нового терміналу в Іллічівському морському порту (нині це порт у місті Чорноморськ) та добудова нової злітно-посадкової смуги в одеському аеропорту. Також сюди можна віднести заяви губернатора про скасування ліцензії на виробництво вина та винної граппи, знесення «дачі Злочевського» та передачу бідним дітям конфіскованих у червні 11 тис. велосипедів.

Нагадаємо, сьогодні Міхеіл Саакашвілі заявив про намір піти з посади голови Одеської обласної державної адміністрації, мотивувавши це тим, що його команді не дають працювати, й пообіцявши продовжити боротьбу за реформи в Україні в інший спосіб.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: