Обама продовжив на рік санкції проти Ірану

Читать на русском
На думку президента США Барака Обами, відносини між Вашингтоном і Тегераном ще не нормалізувалися достатньо для скасування санкцій.

Сполучені Штати на рік продовжили санкції проти Ірану.

Про це йдеться в документі за підписом президента США Барака Обами, оприлюдненому вчора на сайті Білого дому, пише «Ліга.net», передає «Слово і Діло».

Згідно з текстом документа, йдеться про санкції, запроваджені в 1979 році після інциденту із захопленням в посольстві США в Тегерані 52 заручників американського дипкорпусу.

«14 листопада 1979 року президент запровадив санкції щодо Ірану й вжив заходів із боротьби із загрозою для національної безпеки, зовнішньої політики та економіки США через ситуацію в Ірані», – йдеться в повідомленні Білого дому.

Обмежувальні заходи передбачають повну заборону американцям і компаніям США на ведення бізнесу в Ірані. Крім того, були заморожені активи Ірану в банках. Всі торгові зв'язки США з цією країною були перервані.

В Ірані розповіли, коли повернуться до переговорів щодо заморожування видобутку нафтиПредставники Ірану вважають, що обговорення обмеження видобутку нафти на вересневій зустрічі держав ОПЕК в Алжирі є передчасним.

За словами Обами, відносини з Іраном «ще не повернулися в нормальне русло», а процес виконання домовленостей із Тегераном від 19 січня 1981 року «триває досі».

«З цієї причини санкції мають залишатися в силі», – зазначив він.

Раніше світові лідери погодилися на скасування санкцій проти Ірану в обмін на дотримання Тегераном зобов'язань щодо обмеження ядерної програми.

16 січня 2016 року в ЄС зняли з Ірану майже всі санкції через ядерну програму країни. В силі залишилися лише окремі обмеження. В Тегерані кілька місяців потому поскаржилися, що скасування санкція сталася нібито «тільки на папері».

Нагадаємо, 31 жовтня набули чинності українські санкції проти Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: