Парламентські «тушки»: як депутати «мігрували» між фракціями в 2007-2016 роках

Читать на русском

За даними веб-сайту Верховної Ради, за три останніх скликання парламенту, тобто починаючи з 23 листопада 2007 року й до сьогодні, свою фракційну приналежність після потрапляння до парламенту тим чи іншим чином змінили 285 народних депутатів. Йдеться про перехід депутатів з однієї фракції або об’єднання до іншої або утворення нових об’єднань на основі старих.

Перервати цю традицію навесні цього року спробували в БПП, позбавивши (нібито відповідно до статті 81 Конституції України) кількох народних депутатів мандатів. Відтоді нардепи стали обережніше ставитися до виходу з фракцій, і, якщо й залишають політичні об’єднання, то зазвичай ідеться лише про вихід із партії. Проте «міграція» всередині парламенту, хоч і сповільнилась, але не припинилася зовсім. Сьогодні, до прикладу, депутатську групу «Воля народу» залишив Юрій Шаповалов, а його місце зайняв Олександр Фельдман.

У народі таких політичних перебіжчиків назвали «тушками». Треба сказати, що культура «тушкування» культивується у Верховній Раді давно й, в принципі, може сприйматися як вияв демократичності парламенту (хоча в українських реаліях це досить суперечливе питання).

Так, у Раді VI скликання найбільше мандатів мали «Партія регіонів» та ВО «Батьківщина», однак більше за всіх нардепів втратила до кінця скликання саме друга: 25 союзників Тимошенко стали позафракційними, 17 перейшли до депутатської групи «Реформи заради майбутнього», а 15 – до тієї ж таки ПР. Активно розбігалися й соратники Віктора Ющенка, об’єднані на початку скликання під знаменами «Нашої України-Народної самооборони».

У VII скликанні парламенту лідером за кількістю втрачених голосів прогнозовано стала «Партія регіонів». Після Революції гідності коаліція, утворена за результатами виборів 2012 року, почала тріщати по швах. ПР до розпуску Ради залишив 141 депутат. 52 з них стали позафракційними, 40 – увійшли до групи «Економічний розвиток», 25 – «За мир і стабільність», 24 стали членами «Суверенної європейської України». Помітних змін зазнала й Компартія України, з якої 22 нардепи вийшли й перетворилися на позафракційних, ще 10 – на членів групи «За мир і стабільність».

За час роботи Верховної ради VIII скликання цей процес дещо сповільнився. Найбільше «тушок» виявилося у провладній фракції – «Блоку Петра Порошенка». З неї пішли 9 нардепів, натомість увійшли 10. Відносно значних кількісних метаморфоз зазнали також «Самопоміч», «Народний фронт», «Воля народу» (дані щодо останньої вказані без урахування виходу з неї Шаповалова та долучення Фельдмана, оскільки вони ще не оприлюднені на сайті ВР).

Нагадаємо, вчора «Слово і Діло» продемонструвало список найбідніших депутатів Верховної Ради відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру декларацій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: