Банкрутство «Михайлівського»: чи є шанс повернути гроші та що робити вкладникам?

Читать на русском
Роман Корнилюкексперт з банківської справи

Згідно з інформацією ФГВФО, було внесено доповнення до загального реєстру вкладників ПАТ «Банк Михайлівський», які мають право на отримання гарантованої суми відшкодування вже з 4 листопада.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фінансовий аналітик YouControl, експерт у сфері банківської справи Роман Корнилюк, аналізуючи ситуацію з банком «Михайлівський» та питання повернення вкладів.

«Щодо повернення коштів вкладникам, то є два ключових моменти. По-перше, якщо це вклади, зареєстровані офіційно й надані банку, а не іншим фінансовим компаніям, на які оформлювалися кошти фізичних осіб у приміщеннях «Михайлівського», то, за досвідом, вони повертаються ФГВФО в межах гарантованої суми. Але якщо йдеться про вкладників, які інвестували заощадження у високоризикові небанківські фінустанови, пов'язані з «Михайлівським», то згідно з чинним законодавством, держава не зобов'язана їх повертати», – пояснив аналітик.

За даними ФГВФО, 2 листопада до реєстру Фонду було включено 10626 вкладників ПАТ «Банк Михайлівський», що володіли майже 100 млн грн на депозитних рахунках. Кошти вкладники можуть отримати вже з 4 листопада 2016 року.

«Згідно зі звітами, отриманими від банків-агентів, станом на 16 жовтня 2016 року із 46622 вкладників, які мали право на отримання гарантованої суми, кошти отримали 19773 вкладники. Їм було виплачено 1,19 мільярда гривень або 97% від суми загального реєстру», – йдеться в повідомленні Фонду.

Щодо продажу самого банку «Михайлівський», який НБУ визнав фіктивним, то інформація про продаж компанії-номінального акціонера банку «футбольній команді» за кілька днів до впровадження тимчасової адміністрації наштовхує на думку, що кінцевий бенефіціар таким чином намагався уникнути відповідальності.

Як відомо, 23 травня НБУ визнав банк «Михайлівський» неплатоспроможним. Збитки, завдані власником банку Віктором Поліщуком, оцінюють у 23 млрд дол.

Сьогодні понад триста осіб перекрили вулицю Банкову на перехресті з Інститутською з вимогами повернути кошти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: