Грип в Україні: які штами будуть поширюватися цієї зими?

Читать на русском

За даними Міністерства охорони здоров’я, у цьогорічний осінньо-зимовий період Україною циркулюватимуть три основні штами грипу: В («Брісбен»), H1N1 («Каліфорнія») та H3N2 («Гонконг»).

«Брісбен» – найменш небезпечний із трьох штамів захворювання. Він не викликає серйозних ускладнень, хоча й становить певний ризик для людей, що мають такі хронічні захворювання, як гайморит, хвороби серцево-судинної, ниркової й ендокринної систем, схильність до пневмоній. Щоправда, своєчасно діагностувати «Брісбен» важко, оскільки симптоми його розмиті. Зазвичай хворий відчуває озноб, головний біль і біль у м’язах, слабкість, у нього підвищена температура, кашель та нежить. Вперше вірус діагностований у 2007 році в Австралії.

«Каліфорнія» або «свинячий грип» – один із небезпечних штамів вірусу, що вже, на жаль, добре відомий Україні за останні кілька років. Ускладнення, які може викликати це захворювання, є досить важкими: важка форма синуситу, запальні процеси в оболонці мозку, що можуть призвести до смерті. Підвищений ризик отримати ускладнення від цього виду грипу мають люди з цукровим діабетом, серцево-судинними захворюваннями, схильністю до пневмоній і бронхітів. Симптоми: температура, озноб, кашель, ангіна, голвоний біль, втома, в окремих випадках – нудота і шлунково-кишкові розлади. Спочатку був діагностований у 1931 році у свиней, а перший зареєстрований випадок захворювання людини на H1N1 датується 2009 роком, коли в Мексиці на нього почали хворіти працівники свиноферм.

«Гонконг» поки є найменш дослідженим серед штамів грипу, які очікуються цього сезону в Україні. Найнебезпечнішим він вважається для літніх людей, вагітних жінок та дітей дошкільного віку. Цей вид грипу може загострювати серцево-судинні хвороби, а також викликати такі ускладнення, як пневмонія, бронхіт чи загострення бронхіальної астми. Хоча великої кількості летальних випадків медики не прогнозують, однак попереджають, що через відсутність в українців імунітету до хвороби, варто очікувати досить інтенсивної епідемії. До симптомів H3N2 належать висока температура, озноб, різка слабкість, ломота в кістках і м’язах, почервоніння очей, сильний головний біль та першіння або біль у горлі. Вперше захворювання діагностоване 2014 року в китайському Гонконгу.

Нагадаємо, в зв'язку з різким похолоданням, що настало в жовтні, в Україні різко збільшилася кількість хворих на ГРВІ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: