Депутати не знають, що диппаспорти після відрядження потрібно здавати

Читать на русском
Народні депутати пояснили «Слову і Ділу», чому вони не повернули до Міністерства закордонних справ свої дипломатичні паспорти.
Сергій ТарутаФото: Цензор.НЕТ

Низка народних депутатів України пояснили порушення норми про здачу до МЗС своїх дипломатичних паспортів незнанням відповідної норми законодавства.

Зокрема, позафракційний Сергій Тарута заявив у коментарі «Слову і Ділу», що не знає про указ Президента від 12 травня 2015 року («Про дипломатичний та службовий паспорти України»).

«Немає такого указу ... Коли Президент буде здавати, тоді й ми будемо здавати, якщо є його указ, нехай перший і здає», – заявив Тарута.

Його колега, «свободівець» Сергій Рудик також вважає, що Глава держави не має вказувати депутатам, як розпоряджатися їхніми диппаспортами. «А чому МЗС до мене не звернулося, щоб я його здав? Ми в парламентсько-президентській державі чи в президентсько-парламентській живемо?», – прокоментував ситуацію він.

Дипломатичні привілеї: забрати не можна залишити. Експерт про диппаспорти депутатівПолітолог-міжнародник розповів, у яких випадках можна забрати дипломатичний паспорт у народного депутата.

Ще один нардеп зі списку парламентарів, що не здали дипломатичні паспорти, Сергій Мельничук, виправдовується складністю процедури отримання документу на руки в МЗС. «Він мені потрібен для закордонних поїздок, коли їду за службовою потребою... Ви знаєте, як «легко» його взяти або забрати?», – зазначив Мельничук.

Те ж саме відзначає й представниця «Батьківщини» Альона Шкрум: «По-перше, в мене скоро відрядження. По-друге, ті рази, коли я намагалася здати, це було дуже важко: треба йти, заповнювати заяву, його можуть вчасно не передати». «Я знаю, що його треба здавати, не було часу їздити по міністерствах», – додав ще один депутат, член БПП Борислав Розенблат.

Втім, більшість депутатів, з якими вдалося поспілкуватися «Слову і Ділу», заявили, що взагалі не знають про таку норму, а дехто – і про існування в них дипломатичних паспортів. Так, член фракції «Блоку Петра Порошенка» Андрій Вадатурський пообіцяв негайно повернути документ, його колега по фракції Мустафа Найєм просто зізнався, що порушив закон, голова фракції «Самопомочі» Олег Березюк зазначив, що ним не користується, а опозиціонерка Наталія Королевська – що «уявлення не має», де перебуває її диппаспорт.

Позафракційний Володимир Парасюк заявив, що скрізь їздить зі звичайним закордонним паспортом, а дипломатичний не здав, тому що «не доходять руки».

Більше про те, як парламентарі коментували норму про здачу дипломатичних документів до МЗС – у відеопідбірці «Слова і Діла».

Вопреки законодательству, нардепы используют дипломатические паспортаSlovoiDilo

Нагадаємо, як стало відомо «Слову і Ділу», станом на 25 жовтня найбільше дипломатичних паспортів перебувало на руках народних депутатів від «Блоку Петра Порошенка».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: