Податки, мита та прибуток: бюджетно-податкові зміни. Оцінка експерта

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Зміни, запропоновані Мінфіном і затверджені на Кабміні, заглом є позитивними.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський, аналізуючи зміни до Податкового, Митного та Бюджетного кодексів.

«Слід виокремити із внесених змін декілька ключових. Зокрема, ті зміни, що стосуються питання вдосконалення адміністрування податку на додану вартість, захисту податкового кредиту, удосконалення термінів реєстрації податкових накладних, коли підприємствам надається більший термін для реєстрації цих накладних, що зменшує відтік обігових коштів», – розповідає експерт.

Важливий крок здійснено в удосконаленні тих недоліків, які наразі існують в оподаткуванні прибутку підприємств.

Крім того, уточнив економіст, ухвалено напрямок впровадження оподаткування розподіленого прибутку.

«Оподаткування розподіленого прибутку передбачає, що момент сплати податку на прибуток буде під час його розподілення, тобто під час виплати дивідендів. Якщо підприємство приймає рішення щодо використання цих коштів у своїй діяльності, тобто знову запускає в обіг, то в такому разі вони не є платниками податку на прибуток», – пояснив Несходовський.

На його переконання, це досить реформаторський крок, який дозволить суттєво зменшити корупцію в цьому напрямку, а головне – змінить ідеологію, оскільки більшість підприємців прибуток на сьогодні розглядають не як показник ефективності діяльності підприємства, а як об'єкт для оподаткування.

«Основні зміни також спрямовані на подолання корупції в ДФС, зокрема питання удосконалення системи консультування підприємств. Зараз це передається на рівень Мінфіну й, відповідно, зменшує ті зловживання, які раніше були з боку ДФС», – підкреслив він.

Також, за його словами, одним із важливих кроків є ліквідація податкової міліції, яка на сьогодні не є тим органом, що має виконувати правоохоронні функції, а в певному сенсі є службою рекету й лише заважає підприємствам працювати.

Крім того, згідно із запропонованими змінами, має бути створений єдиний реєстр на відшкодування ПДВ, який зменшить корупцію в цьому напрямку.

«Це ті основні антикорупційні кроки, які сприятимуть покращенню бізнес-клімату та веденню бізнесу. Наразі це крок до справжньої реформи податкової системи в Україні», – резюмував Несходовський.

Нагадаємо, ще влітку Олександр Данилюк пообіцяв провести реформу Державної фіскальної служби. Зокрема, очільник Мінфіну має намір скоротити штат, впровадити конкурсний відбір та ліквідувати податкову поліцію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: