Експерт пояснив, чому МВФ цього року не дасть Україні черговий кредит

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Сказати, що без траншу МВФ Україна зникне з карти Землі, звісно, не можна, але наслідки можуть бути негативними.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи заяву Нацбанку про те, що 4-й транш від МВФ Україна розраховує отримати до кінця 2016 року.

«Свої вимоги щодо надання четвертого траншу МВФ оприлюднив ще у вересні в угоді, коли надавав третій кредитний транш. Там є низка законів, які мали бути ухвалені до грудня», – наголосив економіст.

«Крім того, проблема в тому, що трактування деяких вимог, які виписані МВФ, у нас відбувається на власний розсуд. Зокрема, МВФ виписав обов'язковим створення ринку землі, а за фактом нардепи проголосували за продовження мораторію ще на рік», – розповів аналітик.

Відповідно, на його переконання, часу небагато, тому гарантій, що рішення МВФ буде позитивним, немає.

МВФ та Україна: історія співпраці з 1994 рокуСпівпраця з Міжнародним валютним фондом почалася практично на зорі незалежності України й включає шість етапів.

«Шанси, що нам нададуть наступний транш у грудні цього року, невисокі, особливо після заяв про підвищення заробітної плати, що жодним чином не прораховано та не вписано до Бюджету, який подав Мінфін», – констатував експерт.

Однак, зауважив він, питання поки не стоїть критично, дедлайну «із сьогодні на завтра» ще немає, але наслідки стосуватимуться в першу чергу позиції інших кредиторів.

«Катастрофічних наслідків поки що не буде, але слід розуміти, що до кредиту МВФ прив'язана низка інших кредиторів: кошти Світового банку, кошти держав ЄС, гарантії, під які ми випускаємо євробонди від США. Відповідно, відсутність співпраці з МВФ призведе до блокування надходження цих коштів також», – пояснив економіст.

«Але поки що ймовірна відмова МВФ виглядає як втрачений шанс, але не катастрофа», – резюмував він.

Як відомо, черговий візит місії Міжнародного валютного фонду в Україну запланований на початок листопада.

Нагадаємо, четвертий транш має становити 1,3 мільярда долларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: