Рева розповів про порядок перерахунку субсидій

Читать на русском
Міністр соціальної політики пояснив, чому уряд у нинішньому опалювальному сезоні не зберіг більшу частину зекономлених субсидій на комунальних рахунках українців.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева роз’яснив порядок перерахування невикористаних субсидій на оплату за споживання природного газу та електроенергії.

В ефірі ток-шоу «Право на владу» він заявив, що в новому опалювальному сезоні населенню був збережений не весь обсяг невикористаних субсидій, а лише сума, еквівалентна 100 кубометрам газу або 150 кіловат-годинам електроенергії (в разі використання для індивідуального опалення електрики), пише «Слово і Діло».

Обіцянку перерахувати відповідний обсяг коштів для розрахунку за спожиті населенням послуги в наступні розрахункові періоди портал зареєстрував 15 липня, під час виступу Реви на годині запитань до уряду у Верховній Раді.

У своєму поясненні міністр звертається до постанови Кабінету міністрів №534, що передбачає перерахування частини обсягу невикористаних субсидій відповідно до тарифів, що діяли в Україні станом на 1 травня.

«Є постанова Кабінету міністрів, яка регламентує, що невикористаний газ у обсязі 100 кубічних метрів за ціною станом на 1 травня, 150 кіловат-годин за ціною на 1 травня, які використовувалися для опалення, залишені на рахунках наших громадян», – уточнив Рева.

Він зазначив, що норматив нарахування субсидій був переглянутий через те, що під час попередніх опалювальних сезонів він був необґрунтовано завищений.

«534-та постанова передбачала списання зайво нарахованої субсидії внаслідок завищених нормативів споживання житлово-комунальних послуг. Інакше кажучи, ми розраховували на норму, умовно кажучи, 7 кубометрів газу на квадратний метр житлової площі. Реально споживання було 5,3 кубометра», – розповів очільник Мінсоцполітики.

Що таке «теплі» кредити та як їх отримати?В Україні поновлено реалізацію програми так званих теплих кредитів. Слово і Діло вирішило нагадати, хто і як саме може ними скористатися.

Грошовий еквівалент збережених субсидій складає, як повідомив міністр, 688 грн. Своєю чергою, міністр регіонального розвитку й житлово-комунального господарства Геннадій Зубко уточнив, що субсидію не варто сприймати як власний накопичувальний рахунок для сплати за комунальні послуги, адже відтепер переховуватися на наступний період будуть лише ті кошти, які, на думку держави, стали результатом реальної економії споживача, а не завищених нормативів нарахування субсидій.

Таким чином, «Слово і Діло» виправляє статус відповідної обіцянки Андрія Реви і позначає її як виконану. Разом із тим, портал зазначає, що проблема з недостатнім роз’ясненням механізмів перерахунку субсидій не вирішена, адже люди, які помилково розраховували на збереження зекономлених коштів у наступні опалювальні періоди, не отримали очікуваної компенсації за неспожиті ними комунальні послуги.

Андрій Рева має у своєму досьє 4 виконаних та 2 невиконаних обіцянки. Ще 8 зобов’язань міністра наразі мають статус «у процесі виконання».

Рева прокомментировал невыполненное обещание по субсидиямSlovoiDilo

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: