У ГПУ розкрили алгоритм притягнення Януковича до відповідальності

Читать на русском
Генеральна прокуратура України узгодила з Міжнародним кримінальним судом алгоритм притягнення до відповідальності колишнього президента України Віктора Януковича та керівництва РФ.

Генеральна прокуратура України до кінця 2016 року передасть до суду провадження щодо створення злочинної організації екс-президентом України Віктором Януковичем і його оточенням за статтею 255 Кримінального кодексу.

Про це генпрокурор Юрій Луценко заявив під час зустрічі з родичами жертв Небесної Сотні, передає «Слово і Діло».

Зокрема, він підкреслив, що всі дії Януковича будуть розглядатися як прихід до влади через створення злочинної організації.

«Ми маємо сформулювати «шапку»: як, коли й для чого була створена злочинна організація. Більше того, щойно ми передамо за статтею 255, цю загальну установку вже не можна буде змінити, тому це дуже ретельна робота для того, щоб цього року й, можливо, наступного року всі провадження Януковича були відображені в цій «шапці», – сказав він.

«Велика справа Януковича»: навіщо Луценко створює окреме управління?Політолог прокоментував інформацію про те, що для розслідування справи Януковича в ГПУ створили нове управління.

За словами Луценка, всі такі справи за ступенем готовності будуть передаватися до суду поступово.

«Перше – стаття про державну зраду. Ймовірно, тут буде справа про утиски опозиції, побиття, поранення та вбивства на Майдані й перехід на бік ворога із закликом до військового вторгнення. Це справа ще цього року має піти до суду», – зазначив Луценко.

«Друге – я думаю, що ми передамо цього року або на початку наступного року справу за статтею 191, де будуть епізоди вкраденого Сухолуччя та Межигір'я. Третя позиція – має бути передана справа щодо приватизації «Укртелекому», який був куплений на кошти кіпрської компанії практично задарма», – сказав Луценко.

Четверта справа, за словами генпрокурора, стосуватиметься економічних злочинів олігарха Сергія Курченка та колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка.

19 жовтня Конституційний суд України розглядав провадження про позбавлення Віктора Януковича звання президента України.

Нагадаємо, Генпрокуратура України створила департамент спеціальних розслідувань для більш ефективного розслідування злочинів екс-президента Віктора Януковича.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: