Активи НБУ перевищили 900 мільярдів гривень

Читать на русском
Збільшення активів у балансі НБУ пов'язане зі зростанням міжнародних резервів України на 2,29 млрд доларів США на звітну дату, а також зі збільшенням квоти України в МВФ.

Активи Національного банку України за 9 місяців цього року зросли на 63,2 млрд грн - з 849,2 млрд грн до 912,4 млрд грн.

Про це йдеться в звіті про фінансовий стан НБУ за відповідний період, передає «Слово і Діло».

«Збільшення активів у балансі НБУ за результатами 9 місяців цього року пов'язане зі зростанням міжнародних резервів України на 2,29 мільярда доларів США до 15,59 мільярда доларів США на звітну дату, а також зі збільшенням квоти України в МВФ, яка обліковується на балансі центрального банку», – пояснили в НБУ.

Водночас гривневі активи Нацбанку зменшилися майже на 50 млрд грн.

«Це стало відображенням погашення кредитів рефінансування комерційними банками на більш ніж 25 мільярдів гривень і зменшення портфеля цінних паперів України на 24 мільярди гривень», – каже директор департаменту фінансового контролінгу Національного банку Олег Стринжа.

За його словами, тенденція щодо зменшення портфеля кредитів НБУ, виданих банкам у попередні роки триває вже три квартали поспіль, оскільки позичальники повертають кредити Національному банку.

«Таким чином, сума чистої заборгованості за мінусом резервів за кредитами зменшилася на 43% порівняно з початком року й наразі складає 38,7 мільярда гривень», – додав він.

Пасиви центробанку збільшилися з 726,4 млрд грн до 736,6 млрд грн. На цей показник більше вплинуло отримання траншу від Міжнародного валютного фонду, що збільшило зобов'язання НБУ на 64,4 млрд грн за 9 місяців 2016 року.

НБУ схвалив договір фінансової реструктуризаціїНаціональний банк України схвалив рамковий договір фінансової реструктуризації, яким визначається координація дій сторін договорів позики в процесі реструктуризації заборгованості.

Власний капітал Національного банку склав 175,8 млрд грн.

Як повідомлялося раніше, розмір заборгованості комерційних банків перед Національним банком України за наданими кредитами рефінансування трохи знизився у вересні – на 290 млн грн або на 0,4% (до 81,043 млрд грн).

Нагадаємо, міжнародні резерви України станом на початок жовтня становили $15,5 млрд, що на 9,9% або на $1,397 млрд перевищує значення місяцем раніше.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: