Якщо Нідерланди скажуть «ні» асоціації України з ЄС: аналітик розповіла про наслідки

Читать на русском
Марія Золкінаполітичний аналітик

Ті положення, які є для нас важливими, працюють із січня нинішнього року. Негативний результат у Нідерландах цього не змінить.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила політичний аналітик Марія Золкіна, аналізуючи візит Павла Клімкіна до Нідерландів із метою обговорення завершення ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

«В принципі, в режимі «тимчасового застосування», як зараз, Угода може продовжувати діяти нескінченно довго, тому що жодних обмежень такого режиму немає. Тут більше політична проблема, тому що, можливо, для Брюсселя буде політично неприйнятно ухвалювати цю угоду на рівні «тимчасового застосування», – розповідає експерт.

Жодних обмежень «тимчасового застосування» Угоди немає. Саме в такому режимі Угода існуватиме далі, тому що рішення Нідерландів для України, скоріш за все, буде негативним.

«Грати навколо цієї теми у внутрішніх гравців не виходить. Є спротив всередині країни, в основному серед політиків. Ця тема не є загальноєвропейською, а радше для внутрішніх дебатів. Навіть усередині провладної партії немає єдності. Тому шанси в України мінімальні. Уряд, скоріш за все, скасує ратифікацію Угоди», – пояснила аналітик.

Однак, за її словами, основна проблема полягає в тому, що в ЄС досі, як і в Нідерландів, немає остаточного рішення, що робити в цій ситуації.

Чи заблокують Нідерланди ратифікацію Угоди Україна-ЄС?Експерт розповів, чи існує ризик, що угода про асоціацію з Україною не буде підписана через позицію Нідерландів.

«За іронією долі, впливу на імплементацію зони вільної торгівлі в секторальних, економічних питаннях щодо Угоди Нідерланди не матимуть, тому що економічна й торгова політика – це компетенція наднаціонального рівня в ЄС. Нідерланди як член ЄС уже делегували наднаціональним інституціям право ухвалювати рішення щодо торгової співпраці в ЄС із третіми країнами, зокрема з Україною», – аналізує Золкіна.

«Де-юре та де-факто можливості зупинити рішення вже немає можливості. Першочерговими є рішення, які ухвалюються на рівні ЄС, а не на рівні національного уряду», – додала вона.

Тому, в цій ситуації є два варіанти: «тимчасове застосування» або пошук юридичного рішення, коли Нідерланди будуть відокремлені від Угоди та усунуті в результаті своєї відмови якраз від політичної її частини, яка не була предметом критики противників Угоди про асоціацію.

«Політична угода – це розвиток демократії, боротьба з корупцією, посилення безпеки. Всі ті речі, про які дискусії напередодні референдуму не було», – проаналізувала ситуацію Марія Золкіна.

Нагадаємо, на початку осені прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що голландський уряд, скоріш за все, не ратифікує Угоду про асоціацію України з Євросоюзом.

Як відомо, парламент Нідерландів зобов'язав уряд до листопада вирішити питання про асоціацію України з ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: