Два роки потому: як у КСУ не втрачають надій поставити хрест на люстрації. Оцінка експерта

Читать на русском
Гліб Канєвськийполітичний експерт

Загроза не лише в діях Конституційного суду, але й у бездіяльності керівництва країни.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Гліб Канєвський, аналізуючи черговий розгляд питання правомірності закону про люстрацію у Конституційному суді.

«Проблема в тому, що ані Президент, ані чинний прем'єр чи генпрокурор стовідсотково не висловилися на підтримку люстрації. В тій же прокуратурі є прокурори, які судили майданівців та захищали інтереси «Сім'ї». Так само і в АП, і в Кабімні достатньо посадовців, які свого часу обслуговували режим Януковича», – констатував експерт.

Люстрація в Україні: чому не діє закон «Про очищення влади»?«Слово і Діло» назвало основні причини того, чому в Україні за фактом не працює закон про люстрацію, врахувавши критику та пропозиції експертів.

«Найбільша небезпека полягає в тому, що ключові політичні персони не висловилися на підтримку люстрації», – підкреслив він.

Той факт, що Конституційний суд може визнати положення закону «Про очищення влади» неконституційними, вже зводиться до техніки. Це один із прийомів «вбивства» закону.

«Спроб обійти, скасувати закон було багато. Тиснули навіть через Венеціанську комісію, щоб внести зміни», – додав він.

«Навіть якщо спроба протиснути через Конституційний суд провалиться, це не стане останнім акордом, і ті, хто хоче реваншу – Льовочкіни, Бойко та інші – знайдуть нові юридичні інструменти, щоб «убити» люстраційний процес та загальмувати саму люстрацію», – проаналізував Гліб Канєвський.

Нагадаємо, закон «Про очищення влади» був ухвалений Верховною Радою два роки тому, 16 вересня 2014 року, однак Конституційний суд досі не визначився, чи визнавати його правомірним.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: