Чиновники на державних шахтах «дерибанять» 1 тисячу гривень на тонні вугілля – експерт

Читать на русском
Різниця в ціні вугілля порядку 2300 грн за тонну, яку покриває тариф ТЕС, і ціні відпуску на державних вугільних шахтах у 1330 грн за тонну може йти як неправомірна вигода чиновникам вуглепрому.

Тариф для теплових електростанцій покриває ціну вугілля порядку 2300 грн за тонну, в той час як для вугільних шахт державної власності відпускна ціна встановлена ​​в розмірі 1330 грн за тонну.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише член правління проекту «Ціна держави» й екс-член Національної комісії у справах державного регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Андрій Герус, передає «Слово і Діло».

«У тарифі ТЕС (1,63 грн/кВтгод) всі, в т. ч. шахти, покривають ціну вугілля 2200 грн (за тонну – Ред.), але держшахти продають своє вугілля за 1330 грн (за тонну – Ред.). За другу декаду жовтня тариф ТЕС 1,68/кВтгод, який покриває ціну вугілля, вже близько 2300 грн. Для державних шахт нічого не змінилося, зрозуміло», – пише він.

Герус натякає, що різниця між ціною вугілля близько 2300 грн за тонну та ціною відпуску на державних вугільних шахтах у 1330 грн за тонну може йти як неправомірна вигода чиновникам, зав'язаним на вугільній промисловості.

НКРЕКП дозволила підвищувати тариф електроенергії на 3% на місяцьНаціональна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, дозволила ліцензіатам із постачання електричної енергії за регульованим тарифом підвищувати тариф щомісячно, але не більш ніж на 3% з 1 січня 2017 року.

«Як же вони вміють швидко й рішуче покращувати життя людей. Обмеженого кола людей», – іронізує Герус.

Як повідомлялося раніше, спотова оптова ціна електроенергії в Україні на 30-40% вища, ніж у сусідніх європейських країнах, США та Канаді, що ставить українського виробника у вкрай невигідне становище на світових ринках.

Нагадаємо, що в жовтні НКРЕКП збільшить роздрібні тарифи на електроенергію для промислових підприємств майже на 10%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: