В НБУ розповіли, яким чином змогли приборкати ціни в Україні

Читать на русском
Дії НБУ, серед іншого, покликані забезпечити купівельну спроможність населення, яка безпосередньо залежить від рівня інфляції.
Дмитро Сологуб

Жорстка монетарна політика Національного банку змогла різко знизити темп зростання інфляції до однозначних показників цього року.

Про це заявив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб в ефірі 3S.TV, передає «Слово і Діло».

«Давайте згадаємо, яка була інфляція – 61% на кінець травня 2015 року. На цю мить – на кінець вересня – вона 7,8%. Валютні резерви центрального банку становили 5 мільярдів доларів у березні 2015 року, а зараз – 15,5 мільярдів доларів. Це насправді результат жорсткої монетарної політики», – пояснив Сологуб.

Він також додав, що міркування про перешкоджання жорсткої монетарної політики НБУ зростанню ВВП – не більше ніж оціночні судження, а передчасне пом'якшення монетарної політики може знову призвести до дестабілізації на валютному ринку.

«Я неодноразово вже це питання порушував: давайте ми ставку зробимо 2%. Всі підуть інвестувати й будувати підприємства, скажімо, в Черкаській області, у Вінницькій, Чернігівській? Чи легше за такою низькою ставкою взяти грошей, піти купити валюту, захеджувати себе й сидіти спокійно?», – додав Сологуб.

В Україні ціни зростають відповідно до прогнозу – НБУДинаміка інфляції в Україні у вересні в річному вимірі на рівні 7,9% відповідає прогнозу НБУ, який передбачає повернення показника до 12% на кінець 2016 року.

Представник НБУ підкреслив, що державна політика, з одного боку, покликана забезпечувати зростання економіки та робочі місця, а з іншого – купівельну спроможність населення, яка безпосередньо залежить від рівня інфляції.

Нагадаємо, що НБУ з 16 вересня знижує облікову ставку до 15%, пояснюючи свої кроки ціновою стабільністю в країні.

Раніше віце-прем'єр-міністр Павло Розенко заявляв, що в наступні роки соціальні стандарти зростатимуть швидше, ніж рівень інфляції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: