Депутатська відповідальність: що обіцяли зробити політики

Читать на русском
Слово і Діло підготувало огляд обіцянок українських політиків, які зобов'язалися домогтися підвищення відповідальності українських парламентарів.

Після запуску глобальних реформ в Україні виникло питання зміни роботи Верховної Ради. Деякі зміни було рекомендовані Європейською комісією.

Однією з головних цілей цих рекомендацій є підвищення ефективності роботи законодавчого органу, а також безпосередньо депутатів.

Іван КрулькоНародний депутат України
Крулько пообіцяв підтримати введення штрафів за неперсональне голосуванняСказано 18 травня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Спроби підвищити відповідальність та ефективність роботи парламентарів здійснювали й українські політики, щоправда, поки що лише в обіцянках. 18 травня 2015 року народний депутат від фракції «Батьківщини» Іван Крулько пообіцяв підтримати запровадження штрафів за неперсональне голосування депутатів у Верховній Раді. Поки відповідний проект закону вдало пройшов перше читання й готується до другого.

Найбільше обіцянок у цьому питанні дав спікер Верховної Ради Андрій Парубій. Так, він обіцяв, що фракція «Народного фронту» в повному складі проголосує за законопроект щодо неперсонального голосування депутатів. У результаті законопроект підтримали 53 з 81 народних депутатів від фракції НФ, не голосували – 11, відсутні – 16.

Також спікер парламенту обіцяв зробити все можливе для якнайшвидшого ухвалення цієї законодавчої ініціативи в другому читанні. Цього поки не відбулося, а з моменту обіцянки Парубія минуло майже півтора року. Таким чином, він не дотримав свого слова.

Крім того, Парубій не зміг виконати обіцянку про публікацію 7 вересня в парламентській газеті «Голос України» імен депутатів-прогульників. Водночас список прогульників таки був оприлюднений, але 22 вересня.

Ще два його зобов'язання перебувають у процесі виконання – про внесення законопроекту щодо покарання за «кнопкодавство» та про спрощення процедури притягнення народних депутатів до відповідальності.

Підтримав ініціативу про покарання за «кнопкодавство» й народний депутат Дмитро Добродомов, але поки що відповідного законопроекту немає в парламенті, тому його обіцянка перебуває в процесі виконання.

Андрій ПарубійНародний депутат України
Парубій пообіцяв, що буде введена норма штрафів для нардепів, які прогулюють засідання ВРСказано 24 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Дещо очільнику Ради таки вдалося виконати, а саме – запровадити штрафи за прогули народними депутатами пленарних засідань. Згідно з його розпорядженням, якщо депутат не буде присутній на робочому місці під час реєстрації, зарплата за цей день йому не нараховуватиметься. 10 травня ця норма була підписана Парубієм.

Також півищити рівень відповідальності своїх колег зобов'язався й народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Олексій Мушак. Він пообіцяв розробити та зареєструвати проект закону про підвищення відповідальності народних депутатів за прогули та бійки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: