Названі нові терміни виходу Британії з ЄС

Читать на русском
Згідно зі статтею будь-яка держава-член Євросоюзу може прийняти рішення про вихід із складу об'єднання. Brexit почнеться до кінця березня 2017 року.
Президент ЄС Дональд Туск

Британія може застосувати статтю 50 Лісабонського договору про ЄС до кінця березня 2017 року.

Згідно з цією статтею будь-яка держава-член Євросоюзу може прийняти рішення про вихід із складу об'єднання.

Про це на підсумковій прес-конференції саміту Ради Євросоюзу заявив президент ЄС Дональд Туск, передає «Слово і Діло».

Він привітав участь у саміті Ради Європи британського прем'єр-міністра Терезу Мей, яка вперше була гостем заходу.

Уряд Шотландії озвучив Європарламенту позицію щодо BrexitШотландський уряд сьогодні на засіданні Європарламенту офіційно заявив про намір Шотландії залишитися в ЄС.

Туск зазначив, що в ході саміту конкретні умови Brexit не обговорювалися. Однак, за його словами, ЄС, швидше за все, буде наполягати на збереженні загального ринку з Британією і неподільності принципу чотирьох свобод.

Чотири свободи — термін, використовуваний в рамках європейської економічної інтеграції. Передбачає рух у бік створення умов для вільного переміщення товарів, послуг, робочої сили і капіталу.

Великобританія приєдналася до ЄС у 1973 році. 23 червня 2016 майже 52% учасників референдуму проголосували за вихід з Євросоюзу. Офіційна процедура виходу ще не почалася.

Раніше повідомлялося, що Європейська комісія планує створити спеціальну робочу групу з підготовки та ведення переговорів з питань Brexit.

Нагадаємо, в Кабінет міністрів Великобританії повідомили, що державна казна може втратити до 66 млрд фунтів в рік (82 млрд доларів) податкових надходжень у разі виходу країни з Євросоюзу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: