Суд заборонив НБУ ліквідувати банк «Юнісон»

Читать на русском
Суд виніс рішення на підставі того, що позивач зможе отримати кошти тільки в межах гарантованої суми вкладу, а не всю суму, хоча ФГВФО не гарантує вклади юрособам, а також фізособам, які є пов'язаними з банком.

Черкаський районний суд Черкаської області 27 вересня виніс рішення про заборону Національному банку України відправляти на ліквідацію неплатоспроможний банк «Юнісон».

Суд прийняв рішення за позовом сільськогосподарського підприємства «Юнісон Груп», у якого в банку на депозитах перебувало 298,9 тис. грн, передає «Слово і Діло» з посиланням на Finclub.

«У разі відшкодування ФГВФО суми вкладу позивач зможе отримати кошти в межах гарантованої суми вкладу, що підлягає відшкодуванню, – до 200 тис. грн, що менше, ніж позивач міг би отримати при відсутності введення тимчасової адміністрації», – йдеться в рішенні суду.

Подібний позов дивовижний, адже ФГВФО не гарантує вклади юросіб, а також фізосіб, які є пов'язаними з банком особами.

СП «Юнисон Груп» було створено у вересні 2015 року Володимиром Рахліним. Раніше він володів 9,44% акцій банку «Юнісон», був членом наглядової ради банку і головою наглядової ради СК «Юнісон-Гарант».

Проте суд вирішив, що ліквідація банка «Юнісон» порушить права «Юнісон Груп» на отримання 98,9 тис. грн і заборонив посадовцям виконавчої дирекції ФГВФО пропонувати Нацбанку ліквідувати банк. При цьому суд заборонив НБУ схвалювати таке прохання.

Нагадаємо, НБУ спростив процедуру визнання банків проблемними.

Раніше в НБУ пояснили, що виводять невеликі комерційні банки з ринку фінансових послуг унаслідок складної структури власності. Це не дає можливості якісно контролювати зміну власників банку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: