Експерт: комуналка в розстрочку – свідчення того, що грошей нема і взяти їх немає звідки

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

Примітно, що розстрочка пропонується не тільки тим, хто не отримує субсидії, а й для так званого середнього класу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський, аналізуючи ініціативу Кабміну щодо запровадження річної розстрочки для тих, хто не бажає отримувати субсидії.

«Є розуміння, що виросте кількість неплатежів. Тобто, якщо процес не можна зупинити – його треба очолити. Уряд пішов за цим принципом: давайте назвемо неплатежі «реструктуризацією», - аналізує Землянський.

Найсумніше в цій ситуації те, що суті фінансових проблем, які виникнуть у результаті неплатежів, це не змінює, констатує він.

«Ми отримуємо ті ж самі фінансові проблеми у газопостачальних організацій, теплокомуненерго, у «Нафтогазу», обленерго, генерації, адже гроші звідкись треба взяти. Навіть якщо ми говоримо про реструктуризацію, то гроші, яких бракує, повинні бути компенсовані на поточну діяльність. В Бюджеті таких грошей немає», – пояснює Землянський.

Це спроба зберегти хорошу міну за поганої гри. Не більше того.

«Про таку ситуацію говорилося ще навесні: це непідйомні тарифи. Так, ідея європейських тарифів хороша, але коли у населення є гроші. Грошей немає. І їх нема звідки взяти. Доходи падають, економіка в кризі. Ніхто не ставить такі експерименти, коли економіка в кризовій ситуації, платоспроможність на нулі, й за рахунок тарифів вимивають останні гроші», – розповідає він.

Якщо вже говорити про європейські тарифи, то потрібно ставити питання і про європейські зарплати. Середня зарплата в Європі – 2 тис. євро, нагадує аналітик.

«Середня статистика в Україні (при цьому далеко не найгірша), дає показник у 10 тис. грн на сім'ю, з яких 50% – іде на їжу, а 40% – на комуналку. Це непосильна ноша», – резюмує фахівець.

Нагадаємо, ще влітку віце-прем'єр-міністр Павло Розенко заявляв, що субсидії будуть виплачені всім, хто їх потребує та пообіцяв, що в Держбюджеті-2017 на субсидії буде передбачено не менше 52 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: