Е-декларування: страх перших осіб показати доходи блокує скасування віз для українців – експерт

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

За 10 днів до кінцевої дати подання декларацій дані про свій майновий стан оприлюднили близько 12 тисяч чиновників, хоча, відповідно до плану першого етапу, в ньому мають узяти участь близько 50 тисяч чиновників.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Пристрасті за електронним декларуванням. Чи існує простір для маневру?» для «Слова і Діла» пише політичний експерт Олександр Радчук.

«Залишилося менше двох тижнів про кінцевої дати подання електронних декларацій, але чиновники все одно вперто намагаються, якщо не уникнути, то перенести кінцеві терміни подачі своєї фінансової звітності, що, безумовно, ставить під загрозу й без того хитке питання безвізу», – констатує експерт.

За його словами, щоб відстрочити процес подачі декларацій, чиновники використовують усі можливі методи: від переговорів до демонстрації недоліків системи е-декларування та відвертого саботажу.

Найбільшу невпевненість викликають саме дії перших осіб держави. Наразі свої статки не задекларували ні Президент, ні прем'єр, ні спікер Верховної Ради, ні генпрокурор, ні глава СБУ.

«Заручниками цієї історії можуть стати всі громадяни України, яких вітчизняні політики так щедро годували обіцянками з надання безвізового режиму з країнами ЄС уже до кінця цього року. Дійсно, рішення про безвіз уже начебто є, але в Євросоюзі наполягають на дотриманні термінів подачі електронної декларації саме чиновниками. Особливо, коли мова йде про перших осіб держави», - пояснює він.

Чіткий сигнал від ЄС уже був: питання затвердження безвізового режиму Україна-ЄС навіть не внесене до порядку денного майбутньої сесії Європарламенту.

Менше з тим, це не заважає чиновникам і надалі намагатися домогтись відстрочки термінів подачі декларацій, вносити поправки, подавати й забирати нові проекти, тим самим створюючи скандальність навколо всього цього процесу.

Що декларують держслужбовці європейських країн«Слово і Діло» представляє інфографіку норм законодавства різних країн щодо порогів декларування.

Зараз, за словами Радчука, основний орієнтир – відстрочка подачі декларацій і все йде до того, що за 10 наступних днів чиновники, чи то навмисно, чи через брак часу - таки не встигнуть заповнити й подати свої декларації.

«Пролонгація до кінця року буде означати не тільки надання додаткового часу для заповнення своїх фінансових звітів, але й надає чергові можливості надалі вносити зміни в законодавство. А це вже – гра з вогнем, на яку не зможуть не відреагувати в ЄС», – переконаний автор матеріалу.

Детальніше – в авторській колонці Олександра Радчука «Пристрасті за електронним декларуванням. Чи існує простір для маневру?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: