Експерт: весна 2017 – контрольна точка для РФ у війні на Донбасі

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Дії Москви непередбачувані, але до реальної ескалацію ситуації на Донбасі вона не готова.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко, аналізуючи ситуацію з відведенням сил на Донбасі та дані про те, що бойовики продовжують застосовувати важку артилерію й посилюють обстріли.

«Певною мірою РФ було б навіть вигідне відведення військ, оскільки єдине (гасло – Ред.), яким вони «годують» ватажків і населення окупованих територій — це те, що спочатку вони відновлять «республіки» в адміністративних межах областей, а потім, відповідно, почне роботу сценарій «Новоросії», - міркує Горбенко.

На його думку, це ідеологічний маяк сепаратистів, до якого вони йдуть. Але при цьому, скільки б не лунало критики, «Мінськ-2» відносно виконується, в чому певною мірою є заслуга української армії.

«Потрібно розуміти, що для Росії вже не все так просто. Якщо раніше армії (української – Ред.) не було, й для них була «відкрита дорога», то зараз є опір. Як раніше вже не вийде. Для того, щоб РФ «прорватися», повинні бути або стратегічні помилки військового керівництва України, або вони будуть вводити регулярні військові сили й переламувати ситуацію, на що немає ресурсів і що дуже ризиковано через санкції», - пояснює експерт.

Якщо наше військове керівництво не припуститься великих стратегічних помилок, не відведе війська, щоб терористи змогли захопити частину території, то ситуація змінюватись не буде до весни 2017 року.

Як роз'яснив політолог, саме весна наступного року стане критичним періодом, коли для Росії зворотного шляху вже не буде.

«Якщо на сьогоднішній день Росія може грати, то після весни 2017 року зворотної дороги не буде. Економіка РФ уже просто не потягне бойових дій», - вважає Горбенко.

Відзначимо, що в неділю на ділянці розведення сторін на Донбасі був обстрляний патруль ОБСЄ. Моніторингова місія підтверджує збільшення числа обстрілів у зоні АТО. Зі свого боку, українська сторона підняла питання про зрив рамкової угоди про розведення сторін.

При цьому, після смерті одного з ватажків терористів, Мотороли, бойовики, які звинувачують у вбивстві українську ДРГ, заявили, що Київ відповість за це вбивство, і пообіцяли наступ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: