Глухий кут «нормандського формату»: Путіна влаштує діалог виключно зі США – експерт

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

«Нормандський формат» однаково не вигідний усім його учасникам.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, глава Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, аналізуючи формат переговорів у рамках нормандської четвірки та ймовірність його «перезавантаження» після виборів у США.

«Нормандський формат» однаково не вигідний усім. З іншого боку, є внутрішньополітичний фактор, зокрема вибори у Франції та Німеччині, що диктує риторику Олланда та Меркель. Тому, західними лідерами Донбас та «нормандські переговори» використовуються у своїх електоральних цілях», - розмірковує Саакян.

Гра на межі фолу: чим завершиться дипломатична війна в рамках «нормандського формату»?Чергова зустріч у нормандському форматі лідерів чотирьох держав відбуватиметься на тлі президентської кампанії в США та за відчутного тиску з боку європейських лідерів на позиції України. Чого варто очікувати від зустрічі в Берліні, яка має відбутися наступного тижня?

При тому, як вважає політолог, залучення США до «нормандського формату» має спірні моменти, але в цьому й полягає інтерес РФ.

«Дійсно, Росія сама хоче, щоб діалог був виключно зі США, оскільки це збільшує поле для маневру для РФ та водночас зменшує тиск на неї. Таким чином, нехай опосередковано, але це –визнання Росії рівною. До того ж, це збільшує вплив РФ у спілкуванні вже з іншими країнами та дає можливість вигравати на інших позиціях», – пояснює експерт.

Із самого початку однією з цілей РФ у геополітичному розрізі було встановлення біполярного світу: США – один полюс, а РФ — інший, проте вже не регіональний.

«Тому, нехай опосередковане, сприйняття навіть у контексті «анти-» – все одно гра в ворота Путіна», – резюмував Саакян.

Нагадаємо, нещодавно Путін зізнався, що у Росії з адміністрацією президента США практично немає діалогу, а лише диктат по всіх питаннях. За його словами, щоб ситуація нормалізувалася, Вашингтону потрібно «вести себе по-партнерськи». При цьому російський президента наголосив, що Росія нібито до цього готова.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: