Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень захисників

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Цього тижня Україна святкувала Покрову, День УПА, день козацтва та День Захисника України. Тим часом на окупованій частині Донбасу терористи, не досягнувши успіху в провокаціях, перейшли до відвертої брехні. Що не вислизнуло від уваги французьких журналістів.

День Захисника

14 жовтня – День Захисника України. Ми вітаємо всіх, хто до нього причетний, окремим матеріалом. Кожний рік неоголошеної війни наповнює цей день новим сенсом, щороку з'являються нові люди, приміряючи на себе звання захисника рідної землі. Рік від року цей день все важливіше і все ближче до кожного з нас.

Крайні праві партії

Білецький обраний головою створеної «Азовом» партіїПолітична партія Національний корпус, створена громадянським корпусом Азов, зібралась сьогодні на перший з’їзд у столиці.

Традиційно цього дня проводять марші всі сили, які ототожнюють себе з українським націоналізмом. Цього року найбільше людей в Києві зібрала «Свобода» і Цивільний корпус «Азов». Цього дня «азовці» заявили про створення політичної партії «Національний корпус» на чолі з Андрієм Білецьким. Оголошена партійна програма виглядає екстравагантно: націоналізація підприємств, відновлення ядерного статусу, створення Балто-Чорноморського союзу і формування українського Іноземного легіону, президент як глава уряду, можливість відкупитися від військового призову з паралельною відмовою від виборчого права та багато іншого.

Справи президентські

Також 14 жовтня відбувся вже традиційний ритуал - передача Президентом в армію нової техніки. В цілому ЗСУ було передано понад 150 одиниць різних озброєнь, від танків і БМП до зенітних установок і нових мінометів «Молот».

Взагалі у Президента тиждень був насиченим: відбулися телефонні розмови з віце-президентом США Джозефом Байденом, канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом. Темою, зрозуміло, стала імплементація Мінських угод. Петро Порошенко попередив колег про провокації терористів, що почастішали цього тижня – про це нижче. А Джозеф Байден висловив упевненість, що за такого перебігу подій санкції проти Росії повинні бути продовжені.

Перемога в ПАРЄ

Україна та ПАРЄ: щасливий випадокОлександр Москалюк пояснює, чому заяви членів української делегації щодо припинення повноважень президента ПАРЄ не слід сприймати серйозно.

Великою перемогою цього тижня увінчалася діяльність української делегації в ПАРЄ. Понеділок не обіцяв нічого доброго: чинний президент ПАРЄ, іспанець Педро Аграмунт виступив із заявою про те, що відсутність делегації РФ не йде нікому на користь, а, значить, пора б поговорити про її повернення. Зайшла мова навіть про прискорену процедуру зміни регламенту організації з метою повернення росіян. Українська делегація зреагувала вчасно і змогла домогтися того, що питання про можливе повернення делегації РФ мало б обговорюватися на дебатах у політичних групах організації. І почала шукати можливості домогтися припинення повноважень Аграмунт – шановний голова кілька разів з'їздив до Москви і став на відверто проросійські позиції.

Наступного дня Україна завдала удару у відповідь і представила в ПАРЄ безліч доказів російської агресії і присутності російських військ в Україні – зокрема, дані, ретельно зібрані волонтерським співтовариством InformNapalm. Спрацювало настільки, що назва однієї з двох декларацій ПАРЄ по нашій країні було оперативно змінено з «Політичний наслідки конфлікту в Україні» на «Політичні наслідки російської агресії в Україні». У самих же ухвалених на сесії деклараціях делегати ПАРЄ засудили анексію Криму, визнали і засудили переслідування кримських татар окупаційною владою, зажадали негайного виведення російських військ з території України (включаючи півострів) і визнали, що Мінські угоди повинні виконуватися, але разом із тим зараз вибори на Донбасі неможливі. Коментували цю подію росіяни щось зажурилися: так, депутат Держдуми (організація, визнана нелегітимною в Україні) Олексій Пушков назвав подію «карнавалом русофобії». Не перемикайтеся, Олексію.

Дедлайн подачі декларацій

30 жовтня 2016 року. Саме до цього дня, за словами представників Національного агентства запобігання корупції, все чиновники зобов'язані подати свою електронну декларацію. Якщо, звичайно, не хочуть порушувати закон «Про запобігання корупції». Поки що подача декларацій йде через пень-колоду – багато нарікають на те, що не можуть розібратися, як же їх правильно заповнювати та подавати. Що ж, час вникнути в процес ще є. Але вже цікаво, що буде робити НАЗК, якщо порушать закон тисячі.

Ландик здає Єфремова

Екс-нардеп від «Партії регіонів» Володимир Ландик на перехресному допиті свого колишнього колеги по парламентській фракції Володимира Медяника в Генеральній прокуратурі України, дав розгромні свідчення проти глави фракції – Олександра Єфремова. Тобто свідчення ж Ландик дав ще 6 жовтня, просто відео допиту було оприлюднено лише цього тижня. Сам-то Ландик «витік» відео в Інтернет вважає елементом тиску на нього з метою змусити відмовитися від подальшої дачі свідчень.

Як би там не було, на відео колишній «регіонал» запевняє, що Єфремов заздалегідь знав про підготовку російського вторгнення в Луганську область і навіть приймав у себе в гостях радника Путіна Сергія Глазьєва для відповідних бесід. Про це Ландику, за його словами, розповів тодішній губернатор Луганщини Володимир Пристюк. Міг знати і Медяник, запевняє Ландик, як людина, що входить до найближчого оточення Єфремова.

Хроніки окупації

Цього тижня бойовики помітно пожвавилися відразу по декількох напрямках.

По-перше, до цих пір зривається анонсоване «розведення військ» біля Станиці Луганській. Причина - провокації з боку терористів. Так, за повідомленням ГУР України, заплановане на 13 жовтня «відведення передових підрозділів 2 окремої мотострілкової бригади (Луганськ) 2 АК (Луганськ) ЗС РФ з району Станиці Луганській не проведене. При цьому виконані демонстративні дії: з Луганська в напрямку Станиці Луганській переміщені посилені танкова і мотострілецька роти з'єднання; здійснена часткова ротація особового складу бригади». Раніше, за словами міністра оборони України Степана Полторака, бойовики провели неприцільний обстріл українських позиції. Міністр наполягає: для відводу військ і озброєнь необхідне припинення вогню і цілодобове спостереження місії ОБСЄ. Поки немає ні того, ні іншого.

По-друге, банди терористів і російські війська різко посилили активність на маріупольському напрямі. 12 жовтня було обстріляно селище Водяне, а 14-го терористи почали закріплюватися в сірій зоні в його околицях. Самі ж бойовики заявляють про спробу наступу українських військ на сусідній з Водяним селище Пікуза (колишнє Комінтернове). Вірніше, навіть не українських військ, а «польських і грузинських найманців» – за версією народного донецького фантаста, «заступника командувача оперативного командування ДНР» Едуарда Басуріна.

Тим часом ватажкові «ДНР» Олександру Захарченку привидівся підбитий його доблесними бійцями український вертоліт, який намагався атакувати позиції «захисників республіки». Правда, бандит відразу ж обмовився: мовляв, підбити-то підбили, але він дотягнув до української території і там сіл, так що показати обвуглені останки ми вам не можемо, вірте на слово. Згодом із уточненнями виступив вже згаданий вище Басурін: мовляв, сів вертоліт в районі Красногорівки, а на борту були інструктори НАТО. Яким чином вдалося встановити, хто був на борту, якщо «підбитий вертоліт» сіл на контрольованій українцями території, спікер терористів уточнювати не став.

І на закуску: на французькому телеканалі France 24 вийшов 17-хвилинний сюжет про те, що відбувається на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. У ньому журналісти підтверджують активну присутність російських військовослужбовців і техніки на території України.

The Russian secret behind Ukraine’s self-declared 'Donetsk Republic'FRANCE 24 English

Примітно, що в кадр потрапила і робота російських «журналістів» – ті домовляються з бойовиками про зйомку постановочної «атаки українців» (хронометраж на наведеному відеоролику – 2:37). Філігранний останній штрих.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: