«Мінськ» починає працювати лише після великого військового удару – експерт

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Від самого початку надії на успіх розведення сторін на Донбасі не покладалися.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко, аналізуючи заяву про те, що Україна порушила питання про зрив розведення сил через обстріли позицій ЗСУ бойовиками.

«Безумовно, РФ спробує використати цю ситуацію на переговорах «нормандської четвірки» проти України, а Україна – проти РФ. Таке затягування триватиме поки в когось не з'явиться сильний аргумент. Залізобетонним аргументом може стати, на жаль, лише якийсь військовий удар», – пояснює Горбенко.

«Мінськ», підкреслив він, як дипломатичний інструмент уже не працює. Сторони намагаються виробити нові механізми, тому що Захід підштовхує до якогось мирного процесу, що в принципі неможливо доти, доки не буде якогось військового удару.

«Мінськ» починав працювати лише після великої поразки. «Мінськ-2» почався з Дебальцевого, а «Мінськ-3» не зміниться, поки не буде істотних перестановок сил.

«Європа продовжить таку риторику, тому що їм не потрібно, щоб процес став військовим», – пояснив експерт.

Політолог Віталій Кулик вважає, що так зване відведення незаконних військових російсько-терористичних формувань – не більш ніж просто імітація.

«Навіть ОБСЄ це підтверджує. Навпаки – бойовики будують нові фортифікаційні укріплення на Луганщині. Досить підняти в повітря дрон ОБСЄ, щоб побачити, що відведення сил з боку так званих «ДНР» і «ЛНР» не відбулося, а є лише підвищена мобільність», – переконаний Кулик.

Нагадаємо, 21 вересня в Мінську Рамкове рішення про розведення сил підписали всі сторони: від України – Леонід Кучма, від ОБСЄ – Мартін Сайдік, від РФ – Борис Гризлов.

Згідно з угодою, на розведення військ виділялося 13 днів за умови семиденного «режиму тиші» в зоні АТО.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: