Резолюція ПАРЄ допоможе Україні провести референдум про визнання ОРДЛО окупованими – експерт

Читать на русском
ПАРЄ визнала територію Криму та ОРДЛО підконтрольними Росії, що допоможе провести референдум про надання цим територіям статусу окупованих.

У вчорашніх історичних резолюціях ПАРЄ вся відповідальність за долі українців на території окремих районів Донецької та Луганської областей і Криму покладається на Росію, що надає можливість винести питання про визнання їх окупації на всенародний референдум.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише політолог і шеф-редактор сайту «Хвиля» Юрій Романенко, передає «Слово і Діло».

«Фактично Європа визнала, що Росія несе пряму відповідальність за все на цих територіях, включаючи соціальні виплати. Це означає, що Україна тепер спокійно може виносити на референдум визнання «Л/ДНР» окупованими територіями й різко розширити простір для маневру, не виходячи із залишків «Мінська-2». Можна привітати нашу делегацію в ПАРЄ з блискучою й складною роботою. Знімаю капелюха», – пише політолог.

Нагадаємо, що в пункті №4 звіту чеського депутата Христини Зеленкової «Політичні наслідки російської агресії в Україні», за який проголосували 73 члени ПАРЄ, йдеться про наступне:

«Відповідно до міжнародного права, Російська Федерація де-факто здійснює контроль над цими територіями, несе відповідальність за захист їх населення. Росія, таким чином, має гарантувати дотримання прав людини всім жителям Криму, «ДНР» і «ЛНР».

П'ятий пункт пояснює ситуацію з повною залежністю встановлених режимів на непідконтрольних Києву територій від російського впливу та підтримки:

Україна вимагає відставки голови ПАРЄ через його зв'язки з КремлемУкраїнська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи готується достроково поставити під сумнів повноваження президента Асамблеї Педро Аграмунта.

«Щодо Криму російська військова присутність та ефективний контроль були офіційно визнані російською владою. Щодо «ДНР» і «ЛНР» ефективний контроль підтверджується добре задокументованою роллю російських військових у взятті під контроль цих регіонів, незважаючи на рішучий опір законної влади України, й повною залежністю «ДНР» і «ЛНР» від матеріально-технічної, фінансової та адміністративної підтримки Росії».

Як повідомлялося раніше, Парламентська асамблея Ради Європи визнала, що ОБСЄ не може гарантувати безпеку проведення виборів на Донбасі.

Нагадаємо, що вчора ПАРЄ проголосувала за дві резолюції щодо України із запропонованими поправками української делегації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: